Cighire – părjoale din măruntaie de porc, nelipsite pe masa de Crăciun a moldovenilor dintre Prut şi Nistru

Cighire – părjoale din măruntaie de porc, nelipsite pe masa de Crăciun a moldovenilor dintre Prut şi Nistru Sursa foto: captură

Mii de moldoveni din stânga Prutului sărbătoresc pe 7 ianuarie Crăciunl. De obicei, mesele moldovenilor în această zi ste doldora de bucate. Şi, desigur, nu lipsesc cighirele, tradiţionalele pârjoale din măruntaie de porc.

Cighire, deliciul pentru masa de Crăciun a moldovenilor. Mulți nu preferă măruntaile din porc. Dar dacă le gătim corect, atunci cighirile sunt chiar un deliciu la mămăliguță si brânză de oi.

Ingrediente pentru cighire din măruntaie de porc

3 kg.de măruntaie (ficatul, inima, plămînii),

prapurul (membrana care învelește diferite organe interne ale corpului, în special stomacul și intestinele ),

Ne puteți urmări și pe Google News
  • 500 gr.ceapa,
  • 200 gr.usturoi,
  • 3,4 ouă,
  • piper iute măcinat,
  • piper aromat câteva boabe,
  • 3,4 frunze de dafin,
  • sare după gust.

Mod de preparare

Spălăm bine măruntaiele. Punem apă într-un vas la fiert. Când apa a început să fiarbă, punem măruntaiele și ridicăm spuma.

Totul trebuie să fiarbă la foc mic pentru a evita ieșirea spumei din vas. Măruntaiele arunca multă spumă spre deosebire de carne.

Ne asigurăm că am terminat cu spuma și adăugăm frunza de dafin, piperul aromat, sarea după gust și lăsăm să fiarbă până totul este gata.

Cu 15 minute înainte de a închide aragazul, punem în ceaun 4,5 căţei de usturoi.

Ceapa tăiată marunt o calim ușor în ulei pe tigaie.

Măruntaiele fierte le trecem prin mașina de tocat carne. Adăugăm ouăle, ceapa călită, usturoiul strivit, piperul măcinat, sarea dupa gust și amestecăm bine compoziția.

Pregătim praporul, tăindu-l în bucăți mici atât cât să putem înfășura  amestecul.

Cighire

Sursa foto: Facebook

Modelam cighirile. Apoi le punem la copt pe tavaua tapetată cu hârtie, până se rumenesc.

Cighire. Cum se servesc

Pârjoalele din măruntaie de porc se servesc neapărat calde, cu mămăligă şi brânză de oi. Cel mult, câte două pârjoale pentru o persoană. Deoarece pot provoca probleme de digestie.

Unii preferă să le servească cu o salată de murături asortate şi cartofi fierţi în coajă. Dar la fel, părjoalele trebuie să fie calde.

Cighirele merg la fel de bine şi cu o salată şi un piure de cartofi, însoţite de o pâine de casă.

Cighire

Sursa foto: Facebook

Dacă nu se consumă toate pârjoalele la masă, ele pot fi păstrate într-un borcan cu untură, după metoda tradiţională.