Editura Evenimentul si Capital

CIA despre „caracterul românilor” în 1949: „Au un talent rar de a-și înfrunta opresorii atunci când independența și eliberarea de sub tiranie pot fi obținute!”

Autor: | | 43 Comentarii | 11109 Vizualizari

CIA. Rapoartele trimise de serviciile de informații către reponsabilii politici sunt probabil cele mai interesante documente la care au acces istoricii specializați în cercetarea arhivelor.

Aceste prezentări nu numai că încearcă să prezinte realitatea așa cum este, dincolo de orice fățărnicie diplomatică, dar ating și probleme diverse, inclusiv de ordin antropologic.

Și ar mai fi ceva interesant de subliniat, aceste documente sunt esențiale pentru orice lider politic care încearcă să-și facă o idee despre un anumit subiect. Documentul pe care vi-l prezint astăzi nu face excepție. Este vorba de un raport trimis pe 5 octombrie 1949 de Central Intelligence Agency (CIA, agenția de spionaj americană) președintelui american Harry S. Truman.

Raportul este, evident, amplu și prezintă o imagine completă a informațiilor pe care le aveau americanii despre România la acea dată. Pentru istorici, e o adevărată mină de aur. Conține însă și lucruri extrem de interesante pentru marele public, cum ar fi, de pildă, considerațiile experților americani cu privire la „opinia publică” din România.

Iată ce notează specialiștii CIA în raportul transmis președintelui în toamna anului 1949: „Românii sunt considerați, în general, un amestec latin și oriental. Acest lucru poate explica multiplele fațete ale caracterului național al românilor. Explozivi și emoționali în momentele de stres, românii sunt, fără îndoială, dispuși, totuși să-și exerseze răbdarea pentru a-și atinge scopurile de lungă durată.

Gradul ridicat de adaptabilitate și oportunism politic explică parțial supraviețuirea lor ca etnie și ca națiune, iar acești factori joacă probabil un rol puternic în reacția României la dominația actuală a Unirii Sovietice. Majoritatea trăiește în așteptarea zilei în care rușii vor dispărea, iar actualii lideri din România vor fi lichidați. Ei nu sunt capabili, totuși, să facă nicio mișcare pentru a deranja regimul, iar în prezent atitudinea față de această dominație este una inert-ostilă.

Ei nu văd posibilitatea unei eliberări, decât ca urmare a unui război în care Occidentul va înfrânge Uniunea Sovietică. Prin urmare, românii sunt încântați de orice nou incident care duce la o deteriorare a relațiilor URSS cu Occidentul. Deși românii, în marea lor majoritate, îi urăsc pe stăpânii lor din prezent și speră la eliberare, e de așteptat ca fermitatea guvermării actuale și eforturile viguroase pe care le face pentru a șterge ideile și tradițiile occidentale să dea roade în următorii ani, iar voința de a rezista să scadă la proporțiineglijabi le.

Ura poate lăsa locul unei toleranțe resemnate, iar românii ar putea accepta noua ordine (comunistă), așa cum au făcut și frații lor de sânge din Moldova (Basarabia n.r.) vreme de trei decenii (aici autorul raportului greșește flagrant, crezând probabil că Basarabia a fost în componența URSS după 1918 n.r.).

Lovitura CRUNTA pentru Elena Udrea. Decizie FARA PRECEDENT in justitie! Iubita lui Alexandrov, DEVASTATA de veste

Pagina 1 din 2


Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Tag-uri: cia, romaniStirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI