Dragoș și Vasile Gafița anual la Muntele Athos, putând fi considerate niște persoane cu adevărat evlavioase. De data aceasta i-a însoțit și prietenul lor, primarul Mihai Chirica. Familia Gafița căpușează de ani de zile Primăria Iași, furnizând produse de milioane de lei, exclusiv prin încredințare directă, informează Reporteris.ro.

De asemenea, cei doi sunt în primul cerc de prieteni ai primarului, cu toate că relația este negată în fața presei. Soția primarului devenise chiar asociată cu Dragoș Gafița în firma Lactate Han. Gafița a livrat și stâlpii de iluminat de pe Splai Bahlui, după o licitație cu scandal. Cu toate că s-a ca aceștia să fie din fontă, ei s-au adus din plastic.

Mihai Chirica și Vasile Gafița au asistat împreună la Slujba Privegherii, din ajunul sărbătorii Buna Vestire.

Slujba a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, 6 spre 7 aprilie, cu ocazia hramului Chiliei „Buna Vestire” a Schitului Lacu din Muntele Athos. Unul dintre cei care a oficiat a fost însuși ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Pe Muntele Athos, primarul a mers cu propria suită.

„Chirica a fost o prezență decentă. Nici nu avea cum altfel, doar a venit pentru rugăciune”, a relatat un martor ocular.

ÎPS Teofan a oficiat în ajun Slujba Privegherii care a început la ora 18:00 şi s-a încheiat a doua zi la ora 3:30. Duminică, de la 7:00, au fost oficiate Ceasurile şi Sfânta Liturghie. În timpul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Teofan l-a hirotonit întru preot pe ierodiaconul Paisie, viețuitor al Schitului Lacu, la Chilia „Buna Vestire”. 

La o parte din slujba care a durat aproape 10 ore a luat parte și primarul Mihai Chirica. Publicația online a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a mai menționat: „La slujbele dedicate hramului au participat numeroşi pelerini, dar şi reprezentanţi ai oficialităţilor de stat din ţara noastră”. Publicația nu l-a nominalizat și pe Mihai Chirica.

Dovada prezenței primarului Chirica pe Muntele Athos există și este sub forma unui film video urcat pe YouTube. Cu o durată de 6 ore, 24 de minute și 42 de secunde, video-ul, denumit „Hram Buna Vestire 2019 schitul Lacu – Sfântul Munte”, prezintă mare parte din evenimentul religios.

În mai multe cadre apare și primarul Mihai Chirica. Acesta s-a aflat la strană, inițial între doi călugări. 

„Din tot alaiul de la Iași, doar Chirica a avut acces la strană. Restul, pe la uși, pe-afară. Dacă a stat la strană, înseamnă că a fost invitat de seamă. Te alungă de-acolo dacă nu ești cu binecuvântare”, a afirmat ieșeanul care a participat la acest eveniment.

În mai multe rânduri, în filmare, de-a stânga lui Chirica, a apărut un tânăr îmbrăcat casual, tuns scurt, pierdut pe părți, cu o barbă destul de mare. Este Vasile Gafița, membru al familiei care a derulat importante afaceri cu Primăria și cu societățile subordonate.

Chirica a fost însoțit de mai mulți bărbați. Grupul ieșenilor a fost unul compact. După hramul chiliei „Buna Vestire”, ieșenii s-au întors acasă, iar ÎPS Teofan s-a dus la Prodromu, un alt schit românesc de pe Sfântul Munte.

Primarul Mihai Chirica a fost pe Muntele Athos cu Vasile Gafița. Vasile și Dragoș Gafița au fost implicați în mai multe afaceri grase cu societățile subordonate Primăriei.

Spre exemplu, în 2014, Servicii Publice SA, societate a Primăriei Iași, a achiziționat, în acel an, căsuțe prefabricate din lemn, cu ocazia Sărbătorilor Iașului. Cea care a oferit marfa a fost Gafita’s Company, al cărei administrator și unic acționar era chiar Vasile Gafița, actualul coleg de strană al primarului.

Acum 5 ani, Gafița a livrat Primăriei 15 căsuțe din lemn, la un preț de aproape 2.000 de euro/bucata. Deci aproximativ 30.000 de euro. În același an, tot Gafita’s Company, a mai livrat către Servicii Publice și 250 de europubele la un preț pe bucată de 196 de lei, deci un contract de 49.000 lei.

Iată și câteva exemple mai recente cu Dragoș Gafița, fratele lui Vasile. Firma Infra Data Design, la care Dragoș Gafița deține din 2016 părți sociale reprezentând 99% din capitalul social, a avut și anul acesta și anul trecut contracte cu Salubris (șampon stradal în valoare de 13.630 lei – februarie 2019), Servicii Publice (tăvi alveolare de 11.120 lei – iulie 2018 și lădițe cultivare plante de 2.988 lei – mai 2018).

Tot anul trecut, societatea lui Gafița a mai livrat către Servicii Publice șuruburi (800 de lei) și panouri informative urbane (12.900 lei), iar către Salubris șampon stradal, două contracte a câte 13.630 de lei fiecare.

Același lucru și în 2017 cu precizare că alături de Servicii Publice (unde directorul Laurențiu Ivan este nașul lui Dragoș Gafița) și Salubris, a mai fost o instituție a Primăriei, Ateneul, care a luat de la Infra Data Design picioare de stâlpi și felinare pentru aceștia.

Peste tot, Infra Data a fraților Gafița, din perioada de aur de la Servicii Publice și până în prezent: ei vând de la șampon stradal până la telefoane, totul pe bază de comandă directă.

 

Dragoș Gafiţa s-a remarcat prin contractele pe care firmele sale sau cele ale unor interpuşi le-au avut cu societăţi subordonate Primăriei lui Chirica. Printre firmele controlate de Gafiţa se numără Novidrast, Gafiţa’s Company, Infra Data Design, Data Incorporated.

Până și teii de pe Ştefan cel Mare au fost aduşi tot de Dragoş Gafiţa, prin firma Vivai Guagno SRL, al cărei administrator a fost. În noiembrie 2015, Gafiţa a furnizat Primăriei conduse de Chirica, 110 tei argintii (Tilia tomentosa), în valoare de 116.000 lei, care au fost plantaţi în locul salcâmilor japonezi pitici. 

În 2016, Dragoș Gafița s-a asociat cu Cristina Popa (soția actuală a primarului) în firma Lactate Han. 

În 2014 și 2015, Chirica și Gafița au făcut concediile împreună la mare la Constanța, dezvăluire făcută tot de echipa REPORTER DE IAȘI. Întrebat atunci, primarul interimar Mihai Chirica a evitat un răspuns clar, afirmând că nu-l cunoaște pe Dragoș Gafița, că el era în alt grup și că s-au întâlnit întâmplător.

În acea perioadă, prețurile lui Gafița erau de 3-4 ori mai mari decât cele de pe piață. Firmele lui Gafița căpușau Servicii Publice Iași, unde soacra sa era directoarea economică. Aceasta făcea comenzile și tot ea făcea plățile.

Victor Ponta, liderul Pro România, a fost pe Muntele Athos în aprilie. Mai exact, la schitul românesc Prodromu. Iată ce a scris Ponta pe pagina sa de Facebook pe 5 aprilie:

 „Mulțumesc din suflet Prea Sfințitului Arhimandrit Atanasie, Starețul Schitului Românesc Prodromu, și celorlalți părinți călugări români de pe Sfântul Munte Athos pentru primirea caldă, pentru rugăciuni și binecuvântări! Dumnezeu să ne dea tuturor românilor sănătate, gânduri bune, mai multă unire și pace”.