Acordul preliminar cu Sfântul Scaun cu privire la numirea episcopilor romano-catolici în China, măr al discordiei de zeci de ani între biserică și regimul chinez, va fi reînnoit.

China și Vatican au decis, după consultări amicale, să prelungească cu doi ani acordul temporar privind numirea episcopilor”, a declarat purtătorului de cuvânt al diplomației chineze, Zhao Lijian.

Beijing și Vatican au semnat, în septembrie 2018, un acord care trebuia să pună capăt unei dispute de aproape 70 de ani axată pe numirea episcopilor în China. Textul, cu o durată provizorie de doi ani, prevedea o reînnoire în octombrie acest an.

Catolicii din China au fost împărțiți de mult timp între o biserică „subterană”, ilegală în ochii Beijingului și tradițional fidelă Papei, și o biserică „patriotică”, supusă regimului comunist.

Conform acordului din 2018, Papa Francisc a recunoscut opt ​​episcopi numiți inițial de Beijing fără aprobarea sa. De partea chineză, cel puțin doi foști episcopi ai bisericii clandestine au fost recunoscuți de Beijing.

Dar concesiile oferite de Roma nu au făcut viața mai ușoară pentru adepții bisericii clandestine, despre care se spune că reprezintă aproximativ jumătate din cei aproximativ 12 milioane de catolici chinezi.

Persecuțiile credincioșilor

Catolicii chinezi, ca și alți credincioși, s-au confruntat de câțiva ani cu o politică de „sinizare”. Aceasta s-a tradus prin distrugerea bisericilor sau a crucilor ridicate pe edificii, precum și la închiderea grădinițelor confesionale.

În ciuda nemulțumirilor, mai ales  de la Washington, Papa Francisc, care în trecut a evocat „visul” de a merge în China, încearcă să restabilească legăturile cu regimul comunist de la Beijing, rupte pe plan diplomatic în 1951.

China și Sfântul Scaun „vor continua să comunice și să se consulte îndeaproape și să continue să promoveze procesul de îmbunătățire a relațiilor”, a spus Zhao Lijian.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE