Creșterea planificată, care va fi aprobată joi în Congresul Național al Poporului (Legislativul chinez), vine pe fondul încercărilor de revitalizare a economiei și de stopare a deflației.

Deși creșterea este sensibil cea mai mică din ultimii cinci ani, totuși cheltuielile cu apărarea vor fi mult mai mari: bugetul public de apărare al Chinei nu include mari categorii de cheltuieli, cum ar fi cele pentru forțele strategice, pentru armamentul de import sau pentru cercetări și dezvoltare.

Președintele Congresului, Fu Ying, citat de Reuters, a declarat:

„Comparativ cu marile puteri, drumul Chinei spre modernizare este mult mai greu. Trebuie să ne bazăm pe puterile noastre pentru majoritatea echipamentelor militare, pentru cercetare și dezvoltare…”

Este al cincilea an consecutiv în care bugetul apărării crește cu un procent de două cifre și vine pe fondul celei mai scăzute creșteri economice a Chinei din ultimii 24 de ani. Majorarea cu 10% a bugetului Apărării depășește categoric creșterea cu 7,4% a Produslui Intern Brut a țării.

Și vecinele India și Japonia, ale căror relații cu China au devenit încordate pe fondul disputelor teritoriale, și-au majorat cheltuielile de apărare: Japonia cu 2%, ajungând la un buget de 42 de miliarde de dolari, iar India cu 11%, până la 40 de miliarde de dolari.

Fu a comantat:

„Pentru a spune adevărul, încă există un decalaj între forțele armate ale Chinei și ceilalți, din punct de vedere al echimapemntului militar general.Încă mai avem nevoie de timp. Dacă rămânem în urmă, devenim vulnerabili la atacuri.”