Evenimentul Zilei > Social > China refuză să ofere informații despre primele cazuri de Covid-19. Experții OMS, în impas
China refuză să ofere informații despre primele cazuri de Covid-19. Experții OMS, în impas

China refuză să ofere informații despre primele cazuri de Covid-19. Experții OMS, în impas

Un membru al misiunii OMS a declarat sâmbătă că China a refuzat să ofere date neprelucrate în legătură cu primele cazuri de COVID-19 echipei de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care investighează originea pandemiei de coronavirus.

China refuză să ofere datele despre primele cazuri de Covid-19. OMS a solicitat datele neprelucrate în cazul a 174 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 pe care autorităţile chineze i-au identificat în faza incipientă a epidemiei din oraşul Wuhan, în decembrie 2019, precum şi în legătură cu alte cazuri, însă tot ce a primit a fost un rezumat, a declarat Dominic Dwyer, un expert australian în boli infecţioase, membru al echipei OMS.

Accesul la date este unul vital

Aceste date neprelucrate ar avea, în mod normal, caracter anonim, însă conţin detalii precum ce întrebări au fost adresate pacienţilor. Răspunsurile acestora şi cum au fost acestea din urmă analizate, a mai spus el.

„Acesta este un procedeu standard pentru investigaţia unei epidemii”, a declarat Dwyer.

Potrivit declarațiilor sale, obţinerea accesului la date neprelucrate este importantă în special pentru că doar jumătate dintre cei 174 de pacienţi au fost expuşi la piaţa Huanan din Wuhan, unde a fost iniţial descoperit noul coronavirus şi care este închisă în prezent.

„Din acest motiv am continuat să cerem aceste informaţii. De ce acest lucru nu se întâmplă, nu pot comenta. Fie este vorba despre ceva politic, fie este vorba despre timp sau este dificil… Însă dacă există alte motive pentru care aceste informaţii nu sunt disponibile, nu ştiu. Se pot face doar speculaţii”, a adăugat expertul OMS, informează Agerpres.

Virusul a fost confirmat în decembrie 2019 în Wuhan, China

Pandemia de coronavirus din România este o epidemie aflată în curs de desfășurare pe teritoriul României cauzată de noul coronavirus 2019-nCoV (SARS-CoV-2), virus care provoacă o infecție numită COVID-19, care poate fi asimptomatică, ușoară, moderată sau severă. Infecția severă include o pneumonie atipică severă manifestată clinic prin sindromul de detresă respiratorie acută.

Potrivit specialiștilor, infecția cu virusul SARS COV-2 a apărut în decembrie 2019 în orașul Wuhan, China, de unde s-a propagat în majoritatea provinciilor chineze și majoritatea țărilor din lume, provocând o pandemie.