Evenimentul Zilei > Social > OMS: SARS-COV-2 s-a răspândit în piața din Wuhan. Originea virusului ar putea fi alta
OMS: SARS-COV-2 s-a răspândit în piața din Wuhan. Originea virusului ar putea fi alta

OMS: SARS-COV-2 s-a răspândit în piața din Wuhan. Originea virusului ar putea fi alta

O echipă a OMS se află la Wuhan pentru a studia originea exactă a coronavirusului. Misiunea OMS avertizează că nu vom avea prea curând un răspuns complet în acest sens.

Ce origine are virusul SARS-CoV-2? Piaţa de fructe de mare Huanan situată în metropola Wuhan, din China, ar fi putut face posibilă răspândirea noului coronavirus. Însă acest lucru nu înseamnă obligatoriu că virusul a apărut acolo, a declarat un expert  citat sâmbătă de agenţia Xinhua.

„Nu există dovezi că virusul a apărut acolo”. Însă „ipotetic, există toate condiţiile pentru răspândirea virusului în acel loc”, a spus Vladimir Dedkov, membru al echipei de experţi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citat de Sputnik. În prezent OMS desfăşoară o anchetă în Wuhan asupra originii pandemiei de Sars-CoV-2, relatează Agerpres.

Încă de la debutul pandemiei, piaţa de fructe de mare a fost asociată cu un focar iniţial de cazuri de COVID-19. Totuși, oamenii de ştiinţă nu au ajuns la o concluzie clară cu privire la rolul jucat de piață în pandemie.

Ce origine are virusul SARS-CoV-2? OMS a infirmat o scurgere din laboratorul din Wuhan

Vladimir Dedkov a infirmat, de asemenea, teoria unei scurgeri a virusului din Institutul de Virusologie din Wuhan. Declarația s-a făcut în timpul unei vizite efectuată miercuri la institut, împreună cu alţi 9 experţi ai OMS. Principalul argument este faptul că laboratorul este perfect echipat, a precizat expertul.

„Desigur, a fost important pentru misiunea noastră să vizităm această instituţie, să vorbim cu colegii noştri şi să vedem cum este organizat totul acolo”, a spus expertul. „Laboratorul este perfect echipat”, a spus el. „Mi-e greu să-mi imaginez că de acolo s-ar fi putut scurge ceva”, a adăugat Dedkov.

Şeful echipei de experţi OMS, Peter Ben Embarek, a excluds joi, într-un interviu acordat France Presse, ipoteza unei scăpări dintr-un laborator.

Șeful misiunii OMS: Nu vor exista răspunsuri complete asupra originii SARS-CoV-2

Echipa OMS s-a deplasat, miercuri, la Institutul de Virusologie. Fostul preşedinte Donald Trump a acuzat instituția că a lăsat virusul să scape din unul dintre laboratoarele sale, accidental sau nu. Înainte de a părăsi postul de şef al diplomaţiei americane, Mike Pompeo a blamat institutul din Wuhan.

Din 2012, institutul dispune de un laborator de înaltă securitate P3 (de la ‘patogen de clasa a 3-a’) care analizează virusuri, în special coronavirusuri. Instituţia deţine, de asemenea, un P4 (pentru patogeni mai periculoşi). Este un laborator cu o securitate sporită, care poate găzdui tulpini precum Ebola. Laboratorul a fost vizitat de asemenea de OMS.

Delegaţia OMS ar urma să îşi încheie săptămâna viitoare misiunea la Wuhan. Șeful echipei de experți a misiunii a subliniat că „nu vor exista răspunsuri complete asupra originii virusului, dar va fi un prim pas bun”.