Evenimentul Zilei > International > OMS, despre ancheta din China: „Toate ipotezele rămân pe masă”
OMS, despre ancheta din China: „Toate ipotezele rămân pe masă”

OMS, despre ancheta din China: „Toate ipotezele rămân pe masă”

OMS, despre ancheta din China: „Toate ipotezele rămân pe masă”. Este delcaraţia directorului OMS după concluziile trase în urma cercetărilor cu privire la originea pandemiei.
OMS, despre ancheta din China: „Toate ipotezele rămân pe masă”. Este concluzia trasă după misiunea experţilor care au făcut cercetări în China.  Este „extrem de puțin probabil” ca noul coronavirus să se fi scurs dintr-un laborator din orașul chinez Wuhan. Locul unde a apărut pentru prima dată Covid-19. A delcarat șeful echipei de experți care a publicat marți primele detalii ale misiunii sale de investigare a faptelor cu privire la originile virusului.
În schimb, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a afirmat vineri că „toate ipotezele rămân pe masă”. Nu se exlude nicio variantă cu privire la declansarea focarului din Wuhan.

OMS, despre ancheta din China: „Toate ipotezele rămân pe masă”

Aşa cum ştim deja, șeful echipei de experți aflată la Wuhan pentru a afla originea pandemiei Covid-19 a declarat zilele trecute:

 „Teoria conform căreia virusul ar fi fost scăpat dintr-un laborator, este foarte improbabilă”. Iar OMS nu se mai concentrează pe această ipoteză.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus a ținut să precizeze că nicio ipoteză nu este exclusă deocamdată.

Unii s-au întrebat dacă anumite ipoteze cu privire la originea pandemiei au fost abandonate. După ce am discutat cu membrii echipei, eu vreau să confirm că toate ipotezele rămân pe masă”. Este declaratia făcută în cadrul unei conferințe de presă.

„Acesta a fost un exerciţiu ştiinţific foarte important în circumstanţe foarte dificile”, a subliniat el.

Dr. Tedros crede că un raport preliminar va putea fi publicat săptămâna viitoare, iar raportul final „în următoarele săptămâni”.

OMS: Vrem să vedem unde ne duc datele, unde ne duce ştiinţa

Primele concluzii prezentate în timpul unei conferinţe de presă a experţilor în China au fost primite cel puţin cu prudenţă sau chiar cu scepticism, în special în SUA.

„În loc să sărim la nişte concluzii care pot fi motivate de orice exceptând ştiinţa, vrem să vedem unde ne duc datele, unde ne duce ştiinţa, şi concluziile noastre vor fi fondate pe aceasta”, a declarat Ned Price.

Până în prezent, administrația Biden se abține de la comantarii până când Statele Unite primesc direct raportul Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la constatările lor, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, citat de nbcnews.

Peter Embarek, care a condus echipa de cercetători proveniţi din ţări diferite şi specializaţi în discipline diferite, a estimat că ancheta „a înregistrat numeroase succese”. „Avem o mai bună înţelegere a ceea ce s-a întâmplat în decembrie 2019” la Wuhan, a spus el, subliniind că aceasta „este doar începutul”.