Experții OMS au ieşit din carantină și încep ancheta în Wuhan

Experții OMS au ieşit din carantină și încep ancheta în Wuhan

Experții OMS au părăsit carantina din Wuhan. Din acest moment vor demara o anchetă cu privire la originea virusului din China.

Experţii OMS au părăsit joi hotelul din Wuhan. Cercetătorii au stat în carantină timp de două săptămâni. Din acest moment vor demara o anchetă cu privire la originea virusului.

Experții OMS ies din carantina de două săptămâni și încep ancheta în Wuhan

Grupul de experţi a sosit pe 14 ianuarie în Wuhan - oraşul unde au apărut primele cazuri de virus. Reprezentanţii OMS au fost văzuţi părăsint hotelul cu un autocar. Nu au dat declaraţii jurnaliştilor.

Echipa care a lucrat prin videoconferinţă în timp ce era în carantină este condusă de Peter Ben Embarek. Acesta este expert al OMS în bolile transmisibile de la animale. Experții vor rămâne în China încă două săptămâni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Experţii OMS nu au dat de înţeles când și de unde se va începe ancheta

Statele Unite au acuzat Beijingul că a ascuns amploarea focarului iniţial şi au criticat condiţiile vizitei în cadrul căreia experţii chinezi au efectuat prima fază a cercetare.

„Nu există garanţii de răspuns. Este dificil de stabilit pe deplin originile virusului şi uneori poate fi nevoie de două sau trei sau patru încercări pentru a putea face acest lucru în condiţii diferite”, a declarat Mike Ryan, reprezentant OMS

China a susţinut permanent că virusul a existat în străinătate înainte de a fi descoperit la Wuhan. Presa de stat a vorbit despreprezenţa virusului pe ambalajele de alimente congelate din import, pomenind de lucrări ştiinţifice care arătau că noul coronavirus circula în Europa în încă din 2019.

Statele Unite cer o anchetă internaţională profundă şi clară

Noua purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că „trebuie să se afle adevărul”. Trebuie aflat modul în care virusul a apărut și s-a răspândit în întreaga lume.

„Este imperativ să ajungem la baza lucrurilor în apariţia pandemiei în China, a declarat purtătorul de cuvânt Jen Psaki. Statele Unite „susţin o anchetă internaţională care în opinia noastră trebuie să fie profundă şi clară”. Washington va evalua „credibilitatea raportului de anchetă îndată ce va fi terminat”, a mai spus Psaki.

Nu era clar ce li se va permite experților să vadă în Wuhan. Sau ce dovezi utile vor mai găsi după un an de la izbucnirea pandemiei, scrie ndtv.com.