China l-a convocat, miercuri, pe  ambasadorul Statelor Unite ale Americii pentru a protesta împotriva sancțiunilor anunțate de Washington ca răspuns la „represiunea” exercitată de Beijing pe teritoriul său autonom din Hong Kong, promițând să riposteze, scrie AFP.

„Pentru a-și proteja interesele legitime, China va oferi răspunsul necesar și va impune sancțiuni poporului și entităților americane în cauză”, a avertizat mai devreme ministerul chinez de Externe.

Marți, liderul de la Casa Albă a accentuat presiunea asupra Partidului Comunist Chinez: a anunțat sfârșitul regimului economic preferențial acordat de Statele Unite Hong Kongului, un centru financiar internațional major, și a promulgat o lege care prevede sancțiuni împotriva responsabililor din Hong Kong și a oficialilor chinezi.

„Astăzi am semnat o lege și un decret prin care China trebuie să răspundă pentru suprimarea populației din Hong Kong”, a spus Trump în cadrul unei conferințe de presă.

„Hong Kong va fi tratat așa cum este tratată China: fără privilegii speciale, fără tratament economic special și fără exporturi de tehnologii sensibile”, a declarat Trump.

El a adăugat că nu are nicio intenție de a se întâlni cu președintele chinez Xi Jinping pentru a ușura tensiunile bilaterale.

Legea privind autonomia din Hong Kong, aprobată în unanimitate, la începutul lunii iulie, de către Congresul Statelor Unite, vizează nu numai oficialii chinezi, ci și poliția din Hong Kong.

Ea declanșează în mod obligatoriu sancțiuni împotriva celor care ar fi identificați ca lucrând pentru a restrânge libertățile. Punct important, legea penalizează băncile care, prin finanțarea lor, ar contribui la eroziunea autonomiei teritoriului.

„China va rămâne fermă în hotărârea sa de a-și proteja suveranitatea”, a declarat Beijingul, care nu are intenția de a-și retrage legea de securitate națională.

Impunerea, la sfârșitul lunii iunie, de către Beijing, a unei legi draconice de securitate națională în fosta colonie britanică, a ridicat temeri la Washington, Londra și în multe capitale occidentale cu privire la un recul net al drepturilor omului în Hong Kong.

Pentru Statele Unite, precum și pentru celelalte țări occidentale, legea este văzută ca o reprimare a opoziției, după manifestațiile ample de anul trecut, care au vizat denunțarea influenței Beijingului în Hong Kong.

Pentru China, acest text vizează asigurarea „stabilității”, punând capăt „vandalismului” care a punctat demonstrațiile din 2019 pe acest teritoriu de 7,5 milioane de locuitori.