Evenimentul Zilei > International > Crize la Beijing. Trump pune capăt privilegiilor Hong Kongului
Crize la Beijing. Trump pune capăt privilegiilor Hong Kongului

Crize la Beijing. Trump pune capăt privilegiilor Hong Kongului

China a amenințat, miercuri, SUA cu represalii după promulgarea de către președintele american Donald Trump a unei legi care prevede sancțiuni împotriva „represiunii” Beijingului pe teritoriul său autonom Hong Kong.

Impunerea, la sfârșitul lunii iunie, de către Beijing, a unei legi draconice de securitate națională în fosta colonie britanică, a ridicat temeri la Washington, Londra și în multe capitale occidentale cu privire la un recul net al drepturilor omului în Hong Kong.

Marți, liderul de la Casa Albă a accentuat presiunea asupra Partidului Comunist Chinez: a anunțat sfârșitul regimului economic preferențial acordat de Statele Unite Hong Kongului, un centru financiar internațional major, și a promulgat o lege care prevede sancțiuni împotriva responsabililor din Hong Kong și a oficialilor chinezi.

„Astăzi am semnat o lege și un decret prin care China trebuie să răspundă pentru suprimarea populației din Hong Kong”, a spus Trump în cadrul unei conferințe de presă.

„Hong Kong va fi tratat așa cum este tratată China: fără privilegii speciale, fără tratament economic special și fără exporturi de tehnologii sensibile”, a declarat Trump.

El a adăugat că nu are nicio intenție de a se întâlni cu președintele chinez Xi Jinping pentru a ușura tensiunile.

Miliardarul republican a prezis, de asemenea, o hemoragie a creierelor în fosta colonie britanică,  populată de 7,5 milioane de locuitori. „Libertatea le-a fost luată (…), mulți oameni vor pleca”, a spus el.

Reacția Beijingului a venit repede.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE