Chiar și consumul moderat de alcool poate să cauzeze mari probleme de sănătate. Multe cazuri de cancer, depistate în 2020

Chiar și consumul moderat de alcool poate să cauzeze mari probleme de sănătate. Multe cazuri de cancer, depistate în 2020 Ce se întâmplă cu organismul tău fără alcool. Sursa foto: EVZ

Consumul de alcool, chiar și cel cu măsură, poate să creeze probleme de sănătate, conform unui studiu ce a fost făcut anul trecut în mai multe țări.

Consumul de alcool poate să aibă consecințe devastatoare asupra sănătății. Aproximativ 4% dintre cazurile de cancer ce au fost depistate anul trecut în întreaga lume au legătură cu consumul de alcool, chiar și cel moderat, după cum arată estimările făcute de Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (CIRC).

Nici consumul moderat de alcool nu garantează lipsa problemelor de sănătate

Majoritatea, un procent de 86% din aceste cancere care pot fi puse pe seama alcoolului sunt asociate unui consum riscant şi excesiv - adică peste două băuturi alcoolice în fiecare zi. După cum arată un studiu publicat în revista medicală The Lancet Oncology. Dar un consum uşor până la moderat - până la două pahare de alcool pe zi - reprezintă „unul din şapte cazuri asociate alcoolului, adică peste 100.000 de cazuri noi de cancer în lume în 2020, se afirmă într-un comunicat al CIRC.

Acest aspect arată „necesitatea implementării unor politici şi intervenţii eficace pentru a sensibiliza publicul cu privire la legătura dintre consumul de alcool şi riscul de cancer şi pentru a reduce consumul global de alcool”, a declarat unul dintre responsabilii CIRC, dr. Isabelle Soerjomataram.

Ne puteți urmări și pe Google News

Șapte tipuri de cancer al căror risc este amplificat de consumul de alcool

Studiul vorbește despre şapte tipuri de cancer al căror risc este amplificat de consumul de alcool: la cavitatea bucală, faringe, laringe, esofag, colon-rect, ficat şi sân la femei (adică 6,3 milioane de cazuri în anul 2020).

Făcând legătura între aceste informaţii cu date despre consumul de alcool pe ţări în urmă cu zece ani (timpul necesar ca boala să se manifeste), cercetătorii au estimat că 741.300 dintre aceste cancere (adică 4% din numărul total de cazuri noi de cancer în lume în 2020) ar putea fi direct legate de alcool.

„În 2020, tipurile de cancer cu cel mai mare număr de cazuri noi asociate consumului de alcool au fost cancerul de esofag (190.000 de cazuri), cancerul de ficat (155.000 de cazuri) şi cancerul de sân la femei (98.000 de cazuri)”, conform CIRC.

Mongolia, țara cu cele mai multe cazuri

Mongolia este ţara cu cea mai mare proporţie de cazuri noi de cancer legate de consumul de alcool (10%, 560 cazuri). La polul opus, Kuweit, o ţară musulmană unde consumul de alcool este interzis, înregistrează cea mai mică proporţie (puţin peste 0% echivalentul a 5 cazuri). Această proporţie este estimată la 5% în Franţa (20.000 de cazuri), la 4% în Regatul Unit (16.800), la 3% în Statele Unite (52.700) şi la 4% în Germania (21.500). Bărbaţii reprezintă aproximativ trei sferturi din totalul cazurilor de cancer asociate alcoolului (567.000 de cazuri).