Care e cheia unei relaţii sănătoase cu copilul

Care e cheia unei relaţii sănătoase cu copilul

Parinţi, cadre didactice şi cei care lucrează cu copii au avut ocazia ieri să participe la conferinţa "Cheia unei relatii sănătoase cu copilul tău", susţinută de Aleth Naquet, psiholog clinician şi formator în Metoda ESPERE de comunicare relaţională, creată de psihosociologul şi scriitorul francez Jacques Salome.

Expertul a explicat care sunt dificultăţile care pot apărea în orice moment în relaţia adult-copil şi cum comunicarea relaţională ne poate ajuta să avem o relaţie mai bună cu copiii.  "În plus, aceasta relaţie construită sănătos reprezintă baza pentru ca cei mici să se dezvolte armonios şi să devină adulţi independenţi şi împliniti", a ţinut să explice Aleth Naquet.

Care sunt, mai concret, "cheile"  comunicării sănătoase cu copiii: - Iubirea de sine a copilului depinde de calitatea relaţiei lui cu persoanele importante din viaţa lui. - Părinţii au de îndeplinit două roluri importante, care sunt esenţiale pentru ca cel mic să îşi dezvolte o bună încredere în el însuşi. "Există dimensiunea mamă-mămică şi tată-tătic. Prima este cea care restricţionează, care spune NU, autorizează, pune limite şi care dă siguranţă copilului. Dacă aceasta lipseşte copilul se va simţi nesigur, dacă însă e într-o doză prea mare se va simţi contrâns. Cea de-a doua dimensiune, de mămică şi de tătic, este cea care spune DA, care răsfaţă, oferă şi primeşte. Dacă însă devine dominantă, copilul va ajunge să creadă că lumea se învârte în jurul lui, dacă este prea puţină nu se va simţi iubit, valorizat. Are de suferit încrederea în el", explică specialiştii în metoda ESPERE.

- Cuvintele pe care le folosim când le vorbim pot să crească energia şi încrederea copiilor sau pot să fie toxice.

Două zile de instrucţie pentru părinţi

Ne puteți urmări și pe Google News

Conferinta a reprezentat avanpriemiera atelierului de două zile, desfăşurat sâmbată 27 şi duminica, 28 octombrie, "Relatia Adult-copil de la haos la armonie", în cadrul căruia  cei interesaţi vor putea descoperi şi  pune în practica noi moduri de comunicare şi poziţionare faţă de copiii de toate vârstele.