Și țara noastră impune restricții, în această fază a pandemiei, cetățenilor care vin din anumite zone ale lumii. Astfel, Institutul Național pentru Sănătate Publică a publicat lista actualizată a țărilor pe care România le consideră din „zona galbenă”. Cetățenii care vin din aceste țări trebuie să stea în carantină timp de 14 zile la sosirea în România. Măsura va intra în vigoare de luni, 3 august.

Pentru stabilirea acestei „liste galbene”, criteriul de care se ține cont este ca rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile, raportată la 100.000 de locuitori, să fie mai mare decât cea înregistrată în România în perioada similară.

Lista se actualizează în fiecare săptămână, în prima zi – luni, de către Institutul National de Sănătate Publică și se aprobă de Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Printre țările care rămân în „zona galbenă” se numără Republica Moldova, Israel sau Statele Unite ale Americii Din fosta Iugoslavie rămân în această zonă Bosnia, Macedonia de Nord și Muntenegru. A fost ridicată interdicția de a sta în carantină timp de 14 zile pentru Serbia și Rusia.

Iată lista țărilor pentru care există măsura de carantinare:

Africa de Sud
Arabia Saudita
Argentina
Armenia
Bahamas
Bahrain
Bolivia
Bosnia si Herțegovina
Brazilia
Capul Verde
Chile
Columbia
Costa Rica
El Salvador
Eswatini
Guineea Ecuatoriala
Honduras
Insulele Turks si Caicos
Insulele Virgine ale Statelor Unite
Irak
Israel
Kazahstan
Kîrgîzstan
Kosovo
Kuweit
Luxemburg
Macedonia de Nord
Maldive
Moldova
Muntenegru
Oman
Palestina
Panama
Peru
Puerto Rico
Qatar
Republica Dominicana
Singapore
Sint Maarten
Statele Unite ale Americii
Surinam

Restul țărilor, care nu se regăsesc pe „lista galbenă” a României, se consideră că sunt în „zona verde” și, prin urmare, nu sunt niciun fel de restricții la intrarea în țară pentru cetățenii care vin din aceste zone.

Până acum, pe listă se aflau 44 de țări. De luni, numărul a scăzut la 41.