Certificatele de naștere și deces, eliberate în format digital. Sistemul a fost implementat

Certificatele de naștere și deces, eliberate în format digital. Sistemul a fost implementat Sursa foto: Arhivă EVZ

Certificatele de naștere și deces vor fi eliberate în format digital. Guvernul din Republica Moldova a aprobat Sistemul Informațional „Constatarea medicală a nașterii și morții” (SI eCMND). Acesta va putea fi accesat de utilizatorii autorizați și va facilita schimbul de date între instituții, cu elaborarea ulterioară a unor rapoarte statistice.

„De exemplu, acum, medicii eliberează un certificat constatator al nașterii sau al decesului, după care persoana trebuie să-l ridice de la instituția medicală, să meargă la Agenția Servicii Publice, după care el este transcris pe un alt suport de hârtie, după care să meargă într-o altă instituție”, a explicat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

Ala Nemerenco, ministrul Sănătății din Republica Moldova

Ala Nemerenco, ministrul Sănătății din Republica Moldova. Sursa foto: Arhiva EVZ

Până în prezent, în Republica Moldova nu a existat un sistem informațional pentru înregistrarea constatării nașterilor și deceselor la nivel național.

Implementarea SI eCMND presupune digitalizarea procedurilor de înregistrare a nașterilor și deceselor în Republica Moldova, înlocuind eliberarea acestora pe suport de hârtie, în scopul eficientizării preceselor de colectare, validare, analiză și interpretare a datelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Certificatele de naștere și deces, eliberate mult mai repede

SI eCMND va putea fi accesat de către toți utilizatorii autorizați pentru înregistrarea constatărilor medicale a nașterii și/sau decesului, în conformitate strictă cu reglementările de protecție a datelor cu caracter personal. Acesta va asigura schimbul interinstituțional de date și va genera rapoarte statistice detaliate, contribuind la o mai bună monitorizare a tendințelor demografice, conform standardelor europene.

Plata indemnizațiilor

Sursa foto: Pixabay

Sistemul informațional este dezvoltat de către Ministerul Sănătății, cu suportul Agenției de Guvernare Electronică, în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale în Republica Moldova” finanțat de Banca Mondială.

”Menționăm că, până în prezent nu a existat un sistem informațional pentru înregistrarea constatării nașterilor și deceselor la nivel național, iar această realizare va contribui la intensificarea procesului de digitalizare a sistemului de sănătate din Republica Moldova”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății din Republica Moldova.