Cum se vede Republica Moldova în documentele CSAT

Cum se vede Republica Moldova în documentele CSAT Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Situația din Republica Moldova este una dintre îngrijorările decidenților de securitate din România, potrivit raportului Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru anul 2023.

Ce spune raportul CSAT despre Republica Moldova

Menținerea cursului pro-european pare să fie principala preocupare a autorităților de la București cu privire la Republica Moldova, care va organiza, anul acesta, alegeri pentru președinție.

Documentul vorbește despre obiectivele spionajului rus în România, despre riscurile aduse de conflictul dintre Rusia şi Ucraina la adresa țărilor din regiune și despre situația românilor de peste Prut. Menținerea unei guvernări pro-europene și după anul 2025 „este esențială pentru asigurarea ireversibilității traseului occidental al Republicii Moldova”, se precizează în raportul publicat de presa românească.

România a acționat în sprijinul Republicii Moldova

„Capacitatea instituțională redusă, precaritatea sistemului de apărare şi perspectiva extinderii agresiunii militare ruse şi asupra Republicii Moldova au impus menținerea unui nivel ridicat de vigilență, dar şi de asistență în raport cu statul vecin.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest proces, România a acționat pentru sprijinirea cauzei Republicii Moldova la nivel internațional şi pentru coagularea sprijinului partenerilor, iar intern pentru susținerea eforturilor de reformă instituțională în domenii multiple”, se arată în document.

Spionajul rus a urmărit, în România, infiltrarea printre refugiații ucraineni, penetrarea instituțiilor și a rețelelor de comunicații, precum și culegerea de informații despre sprijinul pentru Ucraina.

Amenințări de securitate și pentru România

„Federația Rusă a fost principalul actor politic şi militar implicat în toate dosarele de securitate din vecinătate. Provocările de natură militară au continuat să fie generate de acțiunile Moscovei pentru prezervarea şi consolidarea influenței asupra statelor din acest areal şi pentru proiectarea propriilor ambiții geopolitice”, se mai arată în raport.

Consiliul Suprem de Apărare al României a enumerat, printre riscurile de securitate generate de războiul din Ucraina:

  • creșterea numărului incidentelor militare
  • atacurile cibernetice de sorginte rusă
  • posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaților ucraineni
  • exportul amenințărilor de criminalitate organizată transfrontalieră din Ucraina
  • posibile atentate sau acte de sabotaj împotriva transporturilor militare destinate Ucrainei ori a facilităților autohtone de producție de tehnică şi echipamente.