Portofel digital pentru actele de identitate. Aplicația lansată în Republica Moldova
- Maria Dima
- 27 februarie 2024, 16:38
Directorul Agenției Servicii Publice (ASP), Mircea Eșanu, a anunțat că aplicația guvernamentală EVO este planificată să fie lansată în această primăvară. Aceasta va fi un fel de portofel digital pentru actele de identitate.
Buletinul de identitate, permisul de conducere și certificatul de înmatriculare a autovehiculului vor fi disponibile online, odată cu lansarea aplicației EVO. Directorul ASP, Mircea Eșanu, a precizat că acum se lucrează pe partea de autentificare, care trebuie să fie extrem de securizată.
„Actele fizice vor disponibile în format electronic. Vom avea un soi de portofel digital al actelor pe care noi le emitem fizic. Ce înseamnă asta? Noi am echivalat ca și greutate legală actele emise de ASP și cele din această aplicație. Asta înseamnă că dumneavoastră, când o să vreți să deschideți un cont bancar sau să faceți procură la notar, veți putea folosi aceste acte electronice.
O să fie instrumente prin care și notarii, funcționarii băncilor sau din alte instituții de stat, vor putea să verifice autenticitatea actelor prezentate. Am ținut morțiș să fim printre primii cu aceste servicii mai aproape de cetățeni. O vedem și ca pe o formă de a menține legătura cu cei din diasporă. Planificăm un șir întreg de următoare servicii electronice, care urmează să fie lansate în acest an tocmai prin această cheie a actelor digitale”, a declarat Mircea Eșanu la Radio Moldova.
Buletinul de identitate, în portofelul digital
Directorul ASP a mai spus că aplicația ar putea fi lansată în primăvara acestui an. ”Pe partea de ASP, totul este pregătit, însă urmează a fi definitivate mai multe aspecte de către Agenția de Guvernare Electronică și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Principala problemă era forma de autentificare, inclusiv pe această platformă. De unde știe telefonul sau computerul că dumneavoastră sunteți cine pretindeți. Este vorba despre securitatea propriilor informații, la care să nu aibă acces persoane străine. Această formă de autentificare trebuie să fie extrem de securizată. Este autentificarea de la distanță, care ar urma să conțină elemente de recunoaștere facială. Și deținerea unei semnături electronice va fi obligatorie”, a detaliat Mircea Eșanu.
Deocamdată, a mai precizat Mircea Eșanu, toate statele Uniunii Europene, fără excepție, documentează fizic. Astfel, persoana care va deține actele în format electronic, atunci când va dori să părăsească teritoriul Republicii Moldova, va trebuie să dețină și să prezinte documentul fizic.
Totodată, șeful ASP și-a exprimat speranța că, de anul viitor, nu mai târziu de martie 2025, să fie accesibil un nou buletin de identitate – cartea de identitate a cetățeanului, care va corespunde întru totul cerințelor europene și care va avea și un purtător de informații. Marele avantaj al noilor buletine de identitate vor fi suficiente pentru a călători inclusiv în UE, fără a fi necesar pașaportul.