Portofelul digital. Ce se întâmplă cu toate datele românilor

Portofelul digital. Ce se întâmplă cu toate datele românilor Sursa foto: Dreamstime.com

Portofelul digital a fost aprobat în Uniunea Europeană și va fi implementat la nivelul tuturor statelor membre, conform reglementărilor adoptate la Bruxelles. Actele românilor vor intra într-o procedură de digitalizare, estimată să se încheie în trei ani.

Portofelul digital a fost aprobat de Uniunea Europeană și va fi implementat în următorii ani. Toate actele românilor vor trebui digitalizate într-un termen de trei ani. Informația a fost prezentată de europarlamentarul Gheorghe Falcă. Acest proces este în curs de desfășurare în toate statele Uniunii Europene, urmând ca bazele naționale de date să fie interconectate.

Portofelul digital în Uniunea Europeană

Comisia Europeană a aprobat în luna noiembrie, normele de reglementare pentru acest instrument digital. Cetățenii statelor membre vor putea deține un astfel de instrument care le va permite să acceseze servicii online. Nu va mai fi nevoie de copii xerox după documentele ce vor fi conținute, autoritățile având la dispoziție orice informație au nevoie.

Portofelul digital va permite utilizatorilor să deschidă conturi bancare, să efectueze plăți etc. În plus, anumite documente, precum permisul de conducere sau cardul de sănătate vor fi stocate aici.

Ne puteți urmări și pe Google News

Instrumentul va permite identificarea online în conformitate cu legislația european. Portofelul digital va respecta pe deplin alegerea utilizatorului de a împărtăși, sau nu, datele personale, fiind exclusă orice posibilitate de utilizare abuzivă, ilegală.

Gheorghe Falca

Gheorghe Falca Sursa foto: EVZ

Actele românilor vor fi digitalizate

Europarlamentarul Georghe Falcă susține că și statul român va trebui să se alinieze reglementărilor în ceea ce privește portofelul digital. Potrivit spuselor sale, autoritățile au trei ani la dispoziție să digitalizeze documentele românilor. La finalul procesului de digitalizare, oricine va putea solicita instrumentul ce va conține de la certificatul de naştere la diplomele de studiu sau calificare.

„Toate aceste acte, în următorii 2-3 ani, trebuie să fie digitalizate. Din ce știu eu, guvernul român are un program de digitalizare a acestor acte începând cu anul 2024, ceea ce înseamnă că suntem într-un ritm foarte bun de implementare a acestor documente”, a spus Gheorghe Falcă conform Antena 3.

Europarlamentarul a mai spus că în portofelul digital va fi inclus și dosarul medical al posesorului. Astfel, acesta va fi accesibil în orice stat al Uniunii Europene, în cazul în care românii vor avea nevoie de tratament în străinătate. Ei nu vor mai trebui să care, în valiză, dosarele medicale cu rezultatele analizelor și investigațiile ori rețetele de tratament.

Comisia Europeana

Comisia Europeană. Sursa foto: Wikipedia

Portofelul digital va fi în vigoare în următorii ani

Europarlamentarul Gheorghe Falcă a precizat că acest proiect trebuie implementat de autoritățile române până în anul 2026. El a precizat că există fonduri la dispoziție pentru digitalizare, prin PNRR. Doar că trebuie accesate și cheltuite în termenul stabilit de lege.

„Termenul de finalizare este de cel mult trei ani, astfel că în 2026, el trebuie implementat. Există fonduri suficiente în PNRR pentru digitalizare. (...) Vom avea grijă ca toate datele digitalizate să fie complet securizate. Sunt sigur că în campania electorală va fi temă de dezbatere”, a subliniat Gheorghe Falcă.

Politicianul a legat portofelul digital și de campania electorală din acest an. Falcă a spus că subiectul va suscita numeroase dezbateri pro și contra, între candidații diferitelor partide.