Uniunea Europeană pregătește portofelul digital. Ce trebuie să știm despre aplicația care va simplifica relația cu autoritățile

Uniunea Europeană pregătește portofelul digital. Ce trebuie să știm despre aplicația care va simplifica relația cu autoritățile Sursa foto. Dreamstime

Fiecare cetățean Uniunea Europeană va avea la dispoziție o aplicație unică prin intermediul căreia va ține legătura cu toate instituțiile publice sau private. Proiectul eID presupune dezvoltarea unui „portofel digital”, recunoscut pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Posesorul unei asemenea aplicații va putea să stocheze documente personale în format electronic pe care să le transmită instituțiilor cu care intră în legătură. Proiectul ar trebui să fie disponibil cetățenilor români la începutul anului 2025.

Europarlamentarul Alin Mituță a explicat care sunt avantajele portofelului digital, inițiat de Uniunea Europeană prin proiectul eID. El a precizat că este vorba despre o aplicație, creată în baza identității naționale, care va permite cetățenilor să stocheze documente electronice personale, precum certificate de naștere, diplome, certificate medicale, carduri bancare, etc. și să decidă cui le va pune la dispoziție. O astfel de măsură este de natură să simplifice interacțiunea cetățenilor cu instituțiile publice și private.

Potrivit europarlamentarului, printr-un singur click, prin intermediul unei astfel de aplicații digitale, cetățeanul va permite acces la anumite informații, fără să se mai deplaseze la sediul fizic al instituțiilor, și va beneficia de servicii rapide, sigure și de la distanță. El își va putea deschide un cont bancare, sau va putea depune declarația fiscală sau chiar își va putea deschide o afacere.

„Vom avea pe telefonul mobil o aplicație prin care vom avea acces la toate serviciile publice, dar și servicii private. Spre exemplu, toată interacțiunea cu agențiile statului, dar și interacțiunea cu băncile, cu universitatea, cu toate organismele publice sau private. Deci prin acest portofel digital, vom putea accesa aceste servicii fără să ne mai deplasăm la instituții, ci doar cu un click pe telefonul mobil”, a explicat Alin Mituță.

Ne puteți urmări și pe Google News

Când va fi funcțional sistemul în România

Potrivit spuselor sale, serviciul va fi disponibil în România la începutul anului 2025, dar cu condiția ca autoritățile române să implementeze infrastructura necesară bunei funcționări a acestuia.

„La nivel european suntem în procesul de a adopta acest regulament. La începutul anului 2025, românii vor putea avea acces la acest portofel digital. Ce trebuie făcut până atunci este ca autoritățile din România să dea acces cetățenilor la servicii publice digitalizate și deja e în curs lucrul acesta, prin fondurile pe care le avem prin PNRR”, a mai spus Alin Mituță.

Europarlamentarul a precizat că autoritățile din România vor trebui să implementeze și să dezvolte într-un ritm susținut acest portofel digital, în conformitate cu prototipul livrat de Uniunea Europeană.

„Autoritățile din România trebuie să dezvolte în decursul anului viitor acest portofel digital. Uniunea Europeană va livra un prototip de portofel digital tuturor statelor, pe care acestea îl pot prelua. Sunt mai multe lucruri care trebuie să se întâmple în același timp”, a declarat europarlamentarul român Alin Mituță, conform Antena 3.