Evenimentul Zilei > Justitie > Cererea DNA în cazul Tăriceanu, pe masa lui Iohannis. Ce decizie va lua președintele
Cererea DNA în cazul Tăriceanu, pe masa lui Iohannis. Ce decizie va lua președintele

Cererea DNA în cazul Tăriceanu, pe masa lui Iohannis. Ce decizie va lua președintele

Cererea DNA pentru încuviințarea urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu a fost trimisă președintelui Klaus Iohannis.

Cererea formulată de DNA pentru încuviințarea urmării penale în cazul Tăriceanu a ajuns la președintele Iohannis

Procurorul general Gabriela Scutea a trimis, marţi, preşedintelui Iohannis cererea formulată de DNA în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu. Fostul premier și președinte al Senatului este acuzat acuzat de luare de mită.

„În cursul zilei de azi, 12 ianuarie 2020, procurorul general al PICCJ a transmis preşedintelui României referatul de sesizare privind efectuarea urmăririi penale faţă de o persoană care la data faptelor avea funcţia de prim-ministru, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită”, a anunțat Parchetul General.

DNA a solicitat, cu o zi în urmă, Parchetului General să-l sesizeze pe președintele Klaus Iohannis în acest caz.

Tăriceanu, acuzat de DNA că a primit mită

Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că ar fi primit mită pe vremea când ocupa funcţia de prim-ministru. Potrivit procurorilor, în perioada 2007 – 2008, o companie austriacă i-ar fi plătit 800.000 de USD pentru servicii de consultanță.

„Acesta şi-ar fi exercitat atribuţiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei”, susţin anchetatorii.

Cei 800.000 USD, au precizat procurorii, reprezentau un comision din valoarea plăţilor făcute de statul român către companie. Banii ar fi fost trasferați în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore. Suma era destinată acoperirii unor cheltuieli din campania electorală.

DNA precizează că dosarul a fost constituit în 2018, în urma reunirii a trei dosare penale. Unul dintre acestea a fost preluat la cererea autorităţilor judiciare austriece.

DNA îl anchetează pe Tăriceanu din 2018

În acest context, DNA a mai arătat că Tăriceanu nu a putut fi anchetat deoarece Senatul nu și-a dat acordul. Potrivit unei informări de presă, pe 7 noiembrie 2018, la solicitarea DNA, a fost sesizat Senatul României să încuviinţeze efectuarea urmăririi penale faţă de acesta. Cererea a fost respinsă la data de 3 iunie 2019, de către Senat, care nu a fost de acord cu începerea urmăririi penale.

Ulterior, au fost efectuate acte de urmărire penală cu privire la alte fapte şi persoane, între care un om de afaceri. Ca urmare a administrării unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate în acest dosar, susțin cei de la DNA. Drept urmare, cercetările au fost reluate și s-a cerut încuviințarea urmăririi penale pentru Tăriceanu.