Evenimentul Zilei > Horoscop > Celebrul ”Le Diner en Blanc”© la a 29-a ediție. Berbecii se agită, Fecioarele sunt motivate și au idei noi │ Horoscopul lui Dom’ Profesor
Celebrul ”Le Diner en Blanc”© la a 29-a ediție. Berbecii se agită, Fecioarele sunt motivate și au idei noi  │  Horoscopul lui Dom’ Profesor

Celebrul ”Le Diner en Blanc”© la a 29-a ediție. Berbecii se agită, Fecioarele sunt motivate și au idei noi │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

”Le Diner en Blanc”© este un mare pic-nic, care are loc odată pe an, cel mai adesea în luna iunie. Obligatoriu, toți participanții trebuie să fie în alb, de la pantofi la pălărie. Anul acesta, ediția a 29-a, a fost organizată în mai mult de 70 de orașe mari, din toată lumea. Dar Parisul rămâne Paris, el dă tonul. Un prilej să te simți bine, un exemplu frumos, un eveniment bun.

 

HOROSCOP Pe 13 iunie s-au născut  Caius Iulius Agricola, William Butler, Yeats, Luis Walter Alvarez, Christo, Paavo Nurmi, Don Budge, Martha Washington, Simion Ismailciuc, Eugen Pora, Mihai Creangă, Paul Miron, Gheorghe Zaman, Klaus Werner Johannis.

 

În calendarul creştin ortodox, pe 13 iunie, sunt Sfinţii: Achilina şi Trifilie din Cipru. Nimic, în ”Kalendar”.

 

Fiind ziua de naștere a Președintelui României, eticheta familiei mele, de cinci generații, mă obligă să-i urez: ”La Mulți Ani! Cu sănătate, bunăstare, iubirea celor dragi și realizări durabile spre propășirea poporului român!”

 

Dragi lupi, padawani și hobbiți se întâmplă lucruri frumoase în lume. Pentru că nu este vorba despre tragedii, migranți, asasinate, vulgarități, incendii  sau revolte, nu sunt în presa noastră. Acum un an vă povesteam despre ”Le Diner en Blanc”©, cina în alb. Iată, s-a petrecut și anul acesta, dar nimeni, nimeni, nu vrea să vă simțiți bine povestindu-vă despre lucruri și evenimente plăcute, drăguțe, chiar elitiste.

 

HOROSCOP De 29 de ani, în Paris, și în alte orașe civilizate, are loc, de obicei, primăvara, sau cel mai adesea vara, în luna iunie, cel mai interesant și mai elitist eveniment ad-hoc, un fel de flash mob: cina în alb. Nimic politic, nimic social, nicio luare de poziție, niciun purtător de cuvânt, nicio declarați pentru presă, pur și simplu un eveniment făcut ca cei care participă să se simtă bine pentru o seară.

 

Totul a început în anul 1988. François Pasquier, un promițător, pe atunci, șef de întreprindere, a avut ideea să invite câteva zeci de prieteni ”într-un loc frumos, un loc care să amintească de istoria Franței și a Parisului, un loc unde să luăm cina și să ne simțim excelent”. A ales, pentru prima dată, Bois de Boulogne.

 

Era primăvară și François Pasquier tocmai se întorsese dintr-o misiune de afaceri de doi ani, în Polinezia franceză. Revenea seara, din Parisul supraglomerat și poluat, spre casa lui, undeva, în jurul orașului luminii. Drumul lui trecea prin Bois de Boulogne. Îmbulzeală, mașini peste mașini, zgomot, opriri dese, claxoane și poluare. Enervat la culme François s-a uitat în natură, în pădure. Acolo, la o masă albă, îmbrăcați numai în alb, cu pălării pe cap, doi seniori își luau cina, la o masă albă pe care ardeau lumânări albe, zâmbind și privindu-se, cu dragoste, ochi în ochi. François Pasquier a rămas cu ochii holbați la ei, în mijlocul șoselei, claxonat cât se putea de niște demenți din spatele lui. Contradicția era imensă, între vulgaritatea, foșgăiala și nimicul șoselei și grandoarea naturală a celor doi.

Atunci, m-am gândit, mărturisește François Pasquier că cei doi reprezentau cum trebuie să fie lucrurile, normale, naturale, frumoase, iar noi, de pe șosea eram cum nu trebuie să fie lucrurile. M-am hotărât să ofer prietenilor mei o seară de vis, după exemplul celor doi înțelepți îmbrăcați în alb. Mi-am invitat toți prietenii în Bois de Boulogne la un pic-nic!   Și, ca să se recunoscă între ei, Pasquier a cerut tuturor prietenelor și prietenilor să se îmbrace în alb, numai în alb, complet, de la pantofi la pălărie. Pentru că, de la prima ediție, eleganța, eticheta franțuzească a trebuit respectată: ”SVP, chapeaux pour les femmes et les messieurs!” Unii se întâlneau pentru prima dată, știții domniile voastre, prietenii prietenilor, sunt prietenii mei, iar culoarea albă a îmbrăcăminții servea ca semn de recunoaștere!

 

De 29 de ani ”cina în alb” este și un examen. Oare o să fiu invitat și eu, la cina în alb, se întreabă fiecare parizian care contează. Pentru că nu trebuie să fii bogat sau celebru, ca să fii invitat la cina în alb. Sunt altele, criteriile. M-aș hazarda să spun că cina în alb reunește pe francezi. Pe domni respectabili și femei frumoase, cum am văzut eu, la Paris, în anii 70.

 

Joia trecută, 8 iunie, în Place de Greve, în fața Primăriei Parisului, a avut loc cea de a 29-a ediție a cinei în alb. Au participat mai mult de 7.000 de persoane. Secretul este absolut, în ceea ce privește locația. Se dezvăluie invitaților cu câteva ore înainte. ”Le Diner en Blanc”© marcă înregistrată, are o organizare aproape militară. Au ”oameni de ordine”, o poliție proprie, de o calitate și eficență ireproșabile. Foști commando din Legiunea Străină. Nu pot intra în spațiul respectiv decât cei invitați. Niciun jurnalist nu a putut răzbate. Poliția adevărată protejează pe cei în alb. Nu a existat, niciodată, niciunde, nicio imixtiune a poliției în desfășurarea unei cine în alb. Poate unde este ceva frumos, ceva respectabil, ceva pur franțuzesc!

Laurent, unul dintre organizatori, a spus unei ziariste, Adele, pe 9 iunie, este singura declarație: ”Am pregătit cea de a 29-a ediție a ”Le Diner en Blanc”© de trei luni de zile, în fiecare zi. Evident, avem un plan de rezervă, planul ”B”. Particularitatea ”Le Diner en Blanc”© este că nu cere aprobări, sau autorizații de la poliție, sau primărie. Este un pic-nic franțuzesc, ceva mai mare. Voi, când vă duceți la pic-nic cereți aprobare de la poliție?”

 

Mai multe orașe au preluat cina în alb, la început în Canada francofonă, apoi cam peste tot, până și în Australia. New York a primit aprobarea numai acum cinci ani. Francezii susțineau că nu sunt suficiente elite în America! Să fii bogat, sau puternic, nu înseamnă că ești elită!

Dar, cei care organizează, iată, anul acesta sunt 70 de mari orașe în toată lumea, trebuie să respecte regulile franțuzești. De exemplu locul și ora sunt anunțate cu doar câteva ore mai înainte, totul este extrem de secret. Cina în alb ține exact trei ore, deci începe pe la ora 21. ”Le Diner en Blanc”© începe când toată lumea s-a așezat la mese și începe să învârtească deasupra capului șervete albe. Se bea numai șampanie, sau vin de calitate, berea și tăriile sunt strict interzise. Din 2002 s-a permis schimbul de mâncare, adusă de acasă, între comeseni. Apoi, fix la ora 12 noaptea, cina în alb se sfârșește și se strânge totul, până la ultimul muc de țiagretă. Locul cinei în alb rămâne mai curat ca înainte!

De la ediția 2017 nu au apărut încă înregistrările oficiale, oricum, încă nu știu să urc clipuri video pe site, o să mă învețe cineva până la urmă.

 

În Orient umbla o vorbă: ”cei care contează sunt slabi și se îmbracă în alb”. Cred că François Pasquier, fondatorul ”Le Diner en Blanc”© știa vorba aceasta.

 

Bucureștii nu se află pe lista orașelor care au cerut organizarea ”Le Diner en Blanc”©. Sper, cu nevinovăție, că peste mulți ani, poate zeci de ani, dacă nu o sută, Bucureștii să aibă elita respectivă ca să poate organiza o cină în alb. Atenție, să fii elită nu înseamnă să ai bani, ci altceva, mult mai important, să fii onorabil! Până atunci să așteptăm ziua de mâine, pentru că, nu-i așa, mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

NOTĂ  Dragi lupi, padawani și hobbiți, vă chem la sfat, după obiceiul strămoșilor noștri! Am fost onorat și impresionat de propunerea patronatului să mai am o rubrică, ba și print, în care să scriu în stilul meu, nimic neplăcut, nimic trist, nimic amenințător. O rubrică care să vă facă să vă simțiți bine, doar este scrisă de un pustnic care nu are nimic de împărțit cu nimeni, se gândește doar la înălțare, ba chiar crede că a găsit calea. O rubrică cu o nuanță de popularizare științifică și tehnologică, lumea zice că mă pricep mai bine ca mulți, doar sunt inginer și fost olimpic la fizică. Da, cu Elon Musk, cu computerele quantice și cu curierul de la UE. Și cu multe sfaturi și amintiri. Întrebarea mea este cum să se numească rubrica? Ce altceva vă mai intereseză în registrul pozitiv, benefic, luminos? Scrieți-mi, după cum știți, la [email protected]. Ca titlu provizoriu mă taie capul doar la ”Partea luminoasă a Forței!” dar mi se pare cam lung.

Haideți, nu mai stați, scrieți-mi! Și nu vă mai fie frică, asta vor ei, să vă paralizeze frica și neputința! Vă dau eu din puterea mea, am cât pentru zece miliarde de oameni, pentru că știu și știu că știu, sunt bine intenționat și de partea luminoasă a Forței!

                                                    

 

HOROSCOP

 

BERBEC    Dimineaţa te agiţi ca să rezolvi nişte situaţii urgente, e o zi densă, marțea, ”trei ceasuri rele”! Dar, planifică-ţi timpul în aşa fel încât să ai şi timp liber, relaxarea e obligatorie! O zi cam dubioasă, cu plusuri şi minusuri, supraveghează cu atenţie cheltuielile. Nu lua decizii importante. Evită discuţiile în contradictoriu, învinuirile sau explicaţiile şi deciziile privind sfera socială, relaţiile cu prietenii. Problemele personale nu sunt bine aspectate. Nu aborda subiecte controversate, mai ales cu cei dragi. Astăzi nu te grăbi, nu te enerva, nu lua decizii importante. Zîmbeşte, nu vorbi mult, ascultă şi lucrurile se pot aranja de la sine. Dacă conduci, nu sunt probleme. Evită, însă, căderea serii, întunericul cu ale sale creaturi.

 

TAUR    Ar trebui să faci o alegere importantă pentru viitor, sau este vorba despre trecerea unui „prag”, examen, un obstacol. Nu te repezi, concentrează-te!  Foloseşte cu isteţime resursele tale. Cheltuielile făcute astăzi le poți numi mai tîrziu investiţii inspirate. Te bucuri de o abilitate specială fiind şi cu intuiţia şi carisma personală bine aspectate. Femeile revin din nou pe primul plan, de orice sex şi orientare sexuală ai fi – sau este vorba de ceva feminin, în orice caz. Moda?   Sau/şi o rugăminte a unei femei – este bine să-i dai curs şi să ajuţi atâta cât poţi. Încă o dată ziua este favorabilă, dar atenţie la proiectele pe termen foarte lung care nu sunt bine aspectate, aşa că nu te omorî degeaba pentru o cauză deja pierdută. Sunt şi cazuri din acestea!

 

GEMENI   Astăzi eşti mai ascuţit la minte decât de obicei, dar şi la ironii. Cu toate că situaţia ta financiară te obsedează, ai un umor excelent şi poți găsi o ironie şi pentru îngrijorările tale! Configuraţia astrologică îţi conferă un dar, dacă se poate spune aşa, a comunicării aproape telepatice şi o disponibilitate, o subtilă incitare a altora către destăinuiri şi confesiuni. Gama informaţiilor vehiculate este foarte mare: de la simpla bârfă de alcov, până la importante şi confidenţiale date economice şi politice. Depinde de tine, (liberul arbitru funcţionează întotdeauna) ca să sortezi datele şi să le foloseşti la momentul oportun. Sigur, ca să se petreacă aceste lucruri, trebuie să ai un program aglomerat de întâlniri;  care, după cum arată poziţiile lui Mercur şi Marte, sunt mai dese în a doua parte zilei.

 

RAC  Lucrurile se cam amestecă astăzi şi tu trebuie să le descurci. Dar, trebuie să ceri sfatul şi sprijinul unui prieten, sau membru al familiei ca să te ajute. Nu amesteca plăcutul cu utilul! Trebuie să ţii seama de sfatul dezinteresat al stelelor care favorizează propria ta zodie şi ocupă-te mai mult de propriile interese. Cruţă-te de eforturi mari. După excesul de comunicare speculativă, din zilele trecute, te retragi treptat astăzi în cochilia confortabilă a lipsei verbului. Poate pentru că eşti martor la unele evenimente mai puţin plăcute pe care nu poţi să le controlezi. Dragostea este mediocru aspectată, cu un aspect mai puţin favorabil. Păstrează-ţi calmul şi zâmbeşte şi totul o să fie în limite normale! Steaua Vega iţi indică astăzi o zi în care trebuie să-ţi struneşti emoţiile şi să dai dovada de inspiraţie, atât în relaţiile familie cât şi în afaceri. Astăzi nu trebuie să faci nicio plată.

 

LEU    O grijă mai puţin! Conjunctura îţi indică că poţi rezolva cu succes o problemă mai veche. La serviciu, poate şi în familie, astăzi cooperează deschis şi stabileşte mai întâi priorităţile. Nu reacţiona imediat, pentru că situaţia se poate rezolva de la sine. Utilizează orele de lumină naturală pentru activităţile curente şi nu, dar nu te deplasa, după căderea întunericului. Te găseşti într-o colectivitate favorabilă care îţi  aprobă ideile.  Călătoriile sunt din nou bine aspectate dar numai cele diurne, în timpul zilei. Întotdeauna în viaţă suntem între Destin şi Liberul Arbitru. Mici îmbunătăţiri şi transformări favorabile ale unei situaţii, pentru un procent dintre nativi: veşti bune de departe. Seară relaxantă şi plăcută. Poate la un film, poate la un club neagresiv, plăcut şi nepoluant și mai ales ignifug, poate la o terasă.

 

FECIOARĂ  Noi idei îţi ocupă gândurile şi te motivează. Domneşte o mare tensiune în legătură cu termene, sau examene. Întrebări incomode la serviciu, sau acasă, zâmbeşte şi amână, evită răspunsul! Nu trebuie să întreprinzi nimic important. Zi bună pentru discuţii, planuri, planificări, analize, şedinţe, bilanţuri – tot ceea ce ţine de un management performant, fie că este vorba de o multinaţională sau de propria bucătărie, grădină sau balcon. Un fenomen meteo sau o întârziere a unei persoane, sau obiect, îţi strică buna dispoziţie, dar nu pentru mult timp! Astăzi ai o zi bună, dar atenţie la deplasări sau călătorii. Norocul îţi surâde astăzi. Ai, însă, o singură şansă, aşa că mai bine concentrează-te să nu ratezi!

 

BALANŢĂ   Eforturile pe care le faci astăzi nu vor rămâne fără rezultat.  Dar, eşti tentat să cheltuiesti mult şi fără rost, fiind doar o descărcare din cauza unei instabilitaţi emoţionale pasagere. Ziua de astăzi prezintă un prilej benefic şi chiar profitabil.  Cu toate că este întârziat de Saturn, nu este un prilej de scăpat!  O nouă idee de afacere, o propunere interesantă sau o nouă relaţie! Din toate poţi să profiţi cu ceva. Ca aspect emoţional, simţi nevoie unei perspective din care să analizezi realizările şi insuccesele din ultimul timp, cât mai ales, raporturile cu partenerii tăi, raporturi care nu te încântă prea mult. Oare sunt, toate, problemele tale? Nu cumva te-ai încărcat, la serviciu şi acasă, cu sarcini, cu datorii care nu sunt ale tale?

 

SCORPION    Cine se scoală de dimineaţă… obosește repede! Astăzi ai confirmarea parafrazei, eşti personajul principal şi atragi atenţia tuturor. Totuşi, nu reacţiona imediat, lasă-ţi un timp de gândire! Cu Luna favorabilă ai mai multă intuiţie decât de obicei. Sau pur şi simplu eşti obligat de activitatea zilnică să ghiceşti ce se întâmplă. Astăzi programul prestabilit va suferi modificări neaşteptate. Nu este nimic, însă, negativ. Trebuie să-ţi păstrezi calmul şi să dai dovadă de umor la unele informaţii mai ciudate pe care poţi să le primeşti. Mai ai răbdare şi nu forţa finalizarea unei situaţii, ci justifică întârzierea cu un zâmbet şi o ridicare din umeri : „C’est la vie, c’est la guerre”, adică în lumea lui Caragiale: „asta-i via, asta-i gara!” Evită discuţiile în contradictoriu, învinuirile sau explicaţiile şi deciziile privind sfera socială, relaţiile cu prietenii.  Problemele personale nu sunt bine aspectate.

 

SĂGETĂTOR     Lasă-te purtat de intuiţie, astăzi nu te poate înşela! Plutesc noutăţi în aer, la serviciu şi acasă, trebuie să găseşti întrebările potrivite ca să obții răspunsurile care te interesează! Ziua este dinamică şi densă, de aceea nici nu ştii cînd va trece. O veste bună de departe şi o dezamăgire minoră. Toată ziua, dar mai ales la prânz şi pe seară – atenţie sporită la cheltuieli şi la promisiunile făcute. Eşti înclinat emoţional să faci cheltuieli foarte mari (gîndeşte-te de două ori înainte de a băga mîna în buzunar). Mercur  nu te favorizează în comunicare: vorbeşti cu o mulţime de oameni, faci liste şi strângi date – dar nu finalizezi nimic, exceptând relaţia cu autorităţile.  Nişte vitamine, crom şi zinc plus “rădăcină de viaţă lungă” – nu ar fi o idee rea!

 

CAPRICORN    Eşti gata să îţi asumi unele riscuri, care nu te caracterizează. Slaba prezență a lui Pluton, din zodie, va dura încă mulți ani, aşa că trebuie să ții cont de această particularitate. Configuraţia celestă arată şi o întărire a voinţei proprii şi faptul că aştepţi sau urmăreşti dezvoltarea unei situaţii. În general favorabilă. Trebuie doar să-ţi manifeşti interesul cu o fermitate nedisimulată amestecată însă cu detaşare, aşa cum făceau nobilii pe timpuri.  Eşti pus in faţa unei decizii. Daca ai fi bancher aş zice că este portofoliul de credite, dacă ai fi politician ar fi o noua strategie de imagine, daca ai fi un tycoon al mediei ti-aş spune ca este vorba de grila de programe. Dacă eşti ca mine, un sărăcan, acolo, atunci poate că te gândeşti la ce să renunţi în cursa pentru supravieţuire. Atenţie! Decizia ta conţine un ghimpe şi nu este unul de… trandafir.  Analizeaza cu atenţie !

 

VĂRSĂTOR   Nu prea ai răbdare azi, totuşi, conjunctura te ajută să găseşti un ajutor preţios. Fie că este vorba de serviciu, sau de treburile casei, sprijinul găsit te poate scuti de multe probleme. Evită disensiunile cu partenerii de afaceri sau de dormitor şi transformă-le nemulţumirea în propuneri de afaceri pentru viitor. Doar dacă ştii să spui minciunele frumoase! Sunt favorizate numai activităţile de rutină, evită orice schimbare de program sau de tabiet. Nu da curs invitaţiei ci spune că eşti ocupat şi reprogrameză.  După amiază ai, totuşi, de rezolvat nişte probleme. Pe plan emoţional, în amor tăcerea este mai importantă uneori decât un discurs elocvent. O zi obositoare pe total, dar până la urmă, destul de plăcută. Nu ai ce să-ţi reproşezi! Seară deosebită în compania celor dragi.

 

PEŞTI    Dimineața eşti limpede, clar, în idei şi exprimare. Nu te lăsa invadat de interesele altora, pune lucrurile la punct cu claritate, azi eşti avantajat în comunicare. Seară senină şi plăcută! Astăzi ai o zi cam monotonă şi de aceea lipsită de nerv în domeniul emoţional. Ziua este, totuşi, densă pentru că trebuie să pui cap la cap nişte date, informaţii, zvonuri care nu par a avea legătură, dar pentru tine înseamnă ceva.  Astăzi este o zi de activitate şi succes.  Ai, în sfîrşit, feed back-ul acţiunilor tale din ultimul timp, răspunsurile pe care le aşteptai din domeniul relaţiilor de afaceri si sociale şi al interacţiunilor dintre diferiţi oameni cu care ai comunicat în ultimul timp. Mănâncă raţional, la ore decente, respectă-ţi stomacul şi el te va servi cât va putea.