Evenimentul Zilei > Social > Redeschiderea școlilor. Mesajul unui reputat medic. Părinții joacă un rol-cheie
Redeschiderea școlilor. Mesajul unui reputat medic. Părinții joacă un rol-cheie

Redeschiderea școlilor. Mesajul unui reputat medic. Părinții joacă un rol-cheie

Un celebru epidemiolog, despre redeschiderea școlilor: „Părinţii să sprijine efortul şcolii privind aplicarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2”.

Un celebru epidemiolog, despre redeschiderea școlilor. Medicul epidemiolog Tania Bejan, şefa Serviciului de Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale din cadrul Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, consideră că, la reîntoarcerea elevilor în bănci, părinţii au rolul să sprijine efortul şcolii privind aplicarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2, insistând şi acasă asupra regulilor de igienă.

Copiii trebuie încurajaţi să socializeze cu prietenii şi colegii, dar cu menţinerea distanţei fizice, este mesajul medicului la deschiderea şcolilor odată cu începerea noului semestru.

„Aş ruga părinţii, în primul rând, să sprijine efortul şcolii privind aplicarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii, insistând şi acasă asupra regulilor de igienă. În cazul în care copilul dezvoltă simptomatologie, părinţii să comunice acest lucru cabinetelor medicale şcolare şi să nu ducă copiii în colectivitate atâta timp cât sunt bolnavi.

Copiii care nu prezintă simptomatologii ale unei infecţii respiratorii, cum ar fi febra sau tusea, trebuie să meargă la şcoală. Părinţii să-i încurajeze să adopte comportamente sănătoase şi regulile de igienă ale mâinilor şi respiraţiei. Copiii trebuie încurajaţi să socializeze, până la urmă, cu prietenii şi colegii, menţinând, bineînţeles, distanţa fizică, deocamdată, în asemenea condiţii”, a declarat, pentru Agerpres dr. Tania Bejan.

Un celebru epidemiolog, despre redeschiderea școlilor. Ce rol au profesorii

Medicul susține că rolul profesorilor va fi acela de a-i supraveghea pe copii cât timp sunt la şcoală şi să le explice cât de importante sunt măsurile de spălare a mâinilor şi de purtare a măştii.

„Aşa cum ştim, anul 2020 a venit cu o problemă neaşteptată, ne-a schimbat efectiv rutina de zi cu zi, ne-a pus la încercare, în primul rând, capacitatea de adaptare. Ne îngrijorăm pentru sănătatea noastră, dar şi a copiilor, a părinţilor şi bunicilor noştri. Iar începerea şcolii ne face mult mai responsabili.

Sănătatea tuturor depinde de fiecare în parte, dar, totodată, fiecare copil trebuie să aibă posibilitatea de a învăţa într-un mediu sigur. Astfel, şcolile au luat câteva măsuri pentru a proteja elevii: la intrarea în şcoli se va face triajul epidemiologic, şcolile sunt dotate cu materiale igienico-sanitare şi de dezinfecţie adecvate.

O recomandare foarte importantă ar fi faptul că încurajez spălarea pe mâini în mod frecvent şi riguros, iar purtarea corectă a măştii de protecţie este foarte importantă, de asemenea”, a afirmat medicul.

Epidemiologul precizează că imunitatea copiilor este mai puternică decât a adulţilor în faţa SARS-CoV-2, însă ei pot fi asimptomatici purtători şi pot duce acasă virusul, unde ar putea să-şi îmbolnăvească părinţii sau bunicii, persoanele vulnerabile, însă, susţine ea, deschiderea şcolilor este vitală.

„Copiii fac, în general, forme mai uşoare de boală. Eu sunt pro deschiderea şcolilor pentru că am văzut modul de desfăşurare a cursurilor online. Pandemia nu se va termina foarte curând şi trebuie să ne adaptăm şi să găsim cele mai bune soluţii, dar şcoala să continue. Toţi trebuie să fim răspunzători pentru modul nostru de acţiune şi să înţelegem că lucrurile trebuie să meargă mai departe, cu anumite restricţii, dar şcoala este foarte importantă”, a subliniat dr. Tania Bejan.