Redeschiderea școlilor pentru elevi, pe 8 februarie, este greșită, susține Traian Băsescu.

Fostul președinte Traian Băsescu spune că deși consideră că nu este o măsură corectă, în calitate de bunic, o va respecta.

„Copii nu vor înțelege de ce-i țin acasă, când colegii lor merg la grădiniță. Deși sunt unul dintre cei care spune că ne-am grăbit cu redeschiderea școlilor, n-o să-i opresc. Doi nepoței din patru vor merge la gradiniță”, a declarat Traian Băsescu.

Traian Băsescu nu consideră redeschiderea școlilor o măsură bună

Fostul președinte a explicat de ce consideră că această măsură, de redeschidere a școlilor, nu este corectă. Argumentele sale sunt legate de eficiența vaccinurilor în cazul  tulpinilor britanice, sud-africană și braziliană a noului coronavirus.

„Este greșită (măsura de redeschidere a școlilor – n. red.), nu am dubii. Informațiile pe care le avem la Bruxelles ar trebuie să existe și la București. În primul rând, mă refer la tulpina britancă, despre care specialiștii spun că a suferit mutații. Aceasta a devenit la fel de virulentă ca și cele din Africa de Sud și Brazilia. Vaccinul nu oferă imunitate sau o acoperă cel mult 20%, astea sunt datele din discuția cu comisarul european pe sănătate”, a precizat fostul șef al statului.

Vești bune de la furnizorii de vaccinuri

Pe de altă parte, însă, Traian Băsescu susține că sunt vești bune în legătură cu repartiția vaccinurilor anti-COVID către Uniunea Europeană. Datorită cotelor alocate către România, putem spera că imunizarea să se desfășoare conform programului inițial.

„Vestea bună este că UE va primi în februarie 33 de milioane de doze de vaccin, iar în martie 55 de milioane. România va primi 1,45 milioane de doze în februarie și 2,75 milioane în martie. Circa 1.900.000 de oameni ar putea fi vaccinați până la finalul lunii martie. (…) În trimestru trei se vor livra în UE 300 de milioane de doze, ceea ce inseamnă 13,5 milioane de doze pentru România. 6,65 milioane de cetățeni vor fi vaccinați, iar la sfîrșitul lunii iunie am putea avea 9 milioane de români vaccinați”, a subliniat Traian Băsescu.