Evenimentul Zilei > Politica > De ce nu reușește România să atragă bani europeni. Traian Băsescu este necruțător
De ce nu reușește România să atragă bani europeni. Traian Băsescu este necruțător

De ce nu reușește România să atragă bani europeni. Traian Băsescu este necruțător

Fostul președinte Traian Băsescu are răspunsul la întrebarea „De ce nu reușește România să atragă bani europeni?”. Fostul președinte a arătat că aparatul bugetar „ în general incompetent” este incapabil să propună proiecte.

De ce nu reușește România să atragă bani europeni?

Aparatul bugetar supradimensionat și, „în general incompetent” împiedică România să acceseze bani europeni. Declarația îi aparține fostului președinte Traian Băsescu, în prezent europarlamentar.

Potrivit fostului președinte funcționarii publici nu sunt în stare să facă proiecte care să fie prezentate la Bruxelles pentru finanțare. Într-o declarație la Realitatea Plus, Traian Băsescu i-a recomandat actualului premier, Florin Cîțu, să ajusteze anvelopa salarială.

„Când s-a făcut legea salarizării personalului bugetar, toate sporurile au fost introduse în salariu. Acest aparat bugetar, în general incompetent, nu e în stare să facă proiecte pe fiecare domeniu. România nu poate accesa bani de la Uniunea Europeană pentru că nu are proiecte încă prezentate la Bruxelles. Deci nu sunt competenți să facă niște proiecte care să aducă bani, dar au o competență extraordinară în a obține sporuri”, a explicat Băsescu.

Cel mai ridicol spor bugetar

Europarlamentarul PMP a arătat cum reușesc funcționarii să obțină sporuri, punând presiune pe miniștri. El a dat ca exemplu sporul pentru munca pe calculator, pe care îl consideră ridicol.

„Spre exemplu, cel mai ridicol spor în ziua de azi este sporul de calculator. Adică faptul că nu mai lucrează cu creionul chimic și cu abacul, trebuie să îi dai un spor. Că lucrează cu calculatorul. Păi toți copiii la grădiniță stau cu nasul în calculator. Toți copiii au făcut școală online. Ce facem? Le dăm sporuri de calculator? Numai niște minți bolnav și ticăloase pot să gândească modul acesta de a tot jefui de la stat. Din păcate, este generalizat în aparatul public”, a subliniat fostul președinte.

Florin Cîțu trebuie să cunoască sistemul

În acest context, Traian Băsescu îi recomandă lui Florin Cîțu să reducă din anvelopa salarială a sistemului bugetar. El susține că aceasta vine de Finanțe și trebuie să cunoască foarte bine ce se întâmplă în acest domeniu, al salarizării bugetare.

„Domnul Cîțu trebuie să ajusteze anvelopa salarială. A fost ministru de Finanțe, mă surprinde că se dă acum de ceasul morții, ia uite ce am descoperit. Vine de la Finanțe, nu de la Ministerul Culturii”, a declarat Traian Băsescu.