Ministrul Finanțelor le dă nopți albe tuturor bugetarilor! Ce îi așteaptă în 2021
- Andreea Vlad
- 4 decembrie 2020, 08:21
Deși suntem în plină criză sanitară și economică, bugetarii nu o resimt deloc. Ba mai mult, a proliferat numărul angajaților la stat. Ministrul Finanțelor avertizează, însă, că vor urma măsuri și lansează un anunț și pentru parlamentari.
Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a declarat, în emisiunea GÂNDUL Financiar, că salariile demnitarilor și ale aleșilor locali vor fi înghețate și în 2021, iar pentru scăderea impactului cheltuielilor de personal și cu asistența socială asupra bugetului, soluția pe care o susține este creșterea veniturilor.
Creștere de 6 miliarde de lei pentru cheltuielile cu bugetari
Cheltuielile cu bugetarii, în primele 10 luni ale anului curent, au trecut de 90 de miliarde de lei, în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut. Creșteri au fost față de anul trecut și în ceea ce privește numărul angajaților din sectorul de stat.
Cheltuielile de personal au crescut cu aproape 6 miliarde de lei în primele 10 luni ale anului 2020, față de perioada similară a anului trecut. În cifre absolute, vorbim de 90,5 miliarde de lei, respectiv o crește cu 7,0% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, când acestea erau de 84,5 de miliarde de lei, conform datelor Ministerului Finanțelor Publice privind execuția bugetului general consolidat.
Pondere mărită a cheltuielilor cu bugetarii în PIB
Potrivit MFP, în această creștere se reflectă majorările salariale, indemnizația de hrană, atât cele aplicate începând cu 1 ianuarie 2019, acordate în temeiul Legii cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cât și majorările salariale aplicate cu 1 ianuarie 2020. Din total cheltuielilor de personal, plățile reprezentând stimulentul de risc acordat pentru COVID-19 au fost de 255 de milioane lei.
Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 8,6% din PIB, cu 0,6 puncte procentuale peste nivelul din aceeași perioadă a anului anterior. Această categorie constituite 26,8% din totalul cheltuielilor cuprinse în bugetul general consolidat pe primele 10 luni ale anului, ceea ce reprezintă însă o scădere față de perioada similară a anului trecut, când aveau o pondere de 29,2% conform cifrelor MFP.
Creșterea cheltuielilor vine și în contextul creșterii aparatului bugetar. În septembrie 2020, numărul de posturi ocupate în instituțiile și autoritățile publice a ajuns la 1.240.214. Este o cifră în scădere cu 858 față de luna ianuarie 2020, dar cu 4.425 mai mare decât în octombrie 2019, înaintea schimbării guvernului, și cu aproape 46.000 față de acum doi ani, în august 2018. Creșterea semnificativă, de aproape 9.100 de posturi, a fost între august 2018 și octombrie 2019, chiar înainte de preluarea guvernării de către actualul Cabinet.
Care e soluția ministrului
Ministrul Finanțelor Publice a admis că o economie nu poate fi sustenabilă în contextul în care cea mai mare parte din cheltuielile statului o reprezintă salariile și pensiile. „Nu este. Asta am spus și înainte să intrăm la guvernare, asta era o problemă a structurii bugetului pe care am moștenit-o”, a declarat Florin Cîțu.
Întrebat despre soluțiile avute în vedere pentru a îmbunătăți situația, ministrul liberal a menționat creșterea veniturilor. „Vom începe cu creșterea veniturilor, care va reduce acest procent al cheltuielilor, pentru că veniturile vor crește mai mult decât cheltuielile, și atunci vor reduce acest procent din total venituri”, a spus Cîțu.
Digitalizarea a pus gând rău bugetarilor
„Dar vă aduc aminte că nu am dat înapoi de la măsuri care ar fi părut în acest moment că ne costă electoral. De exemplu, în anul 2020 au fost înghețate salariile demnitarilor și ale aleșilor locali. Eu vă pot spune că și în 2021 această măsură va fi menținută. Salariile demnitarilor vor rămâne înghețate în 2021 și ale aleșilor locali, deci nu se umblă la aceste salarii, rămân înghețate”, a promis ministrul Finanțelor.
Acesta a explicat, după ședința de guvern în care a fost aprobată cea de a treia rectificare bugetară pe anul 2020, că „digitalizarea este metoda noastră de a reorganiza aparatul public”, exemplificând cu economiile făcute de Ministerul Finanțelor prin reorganizare, respectiv implementarea digitalizării și a muncii la domiciliu: 134 de milioane de lei.