Evenimentul Zilei > International > Vaccin contrafăcut, vândut de o grupare infracțională chineză. Alertă de la Beijing!
Vaccin contrafăcut, vândut de o grupare infracțională chineză. Alertă de la Beijing!

Vaccin contrafăcut, vândut de o grupare infracțională chineză. Alertă de la Beijing!

Autoritățile de la Beijing trag un semnal de alarmă cu privire la vaccinul contrafăcut, care ar fi ajuns în mai multe țări.

Vaccin contrafăcut, vândut de o grupare infracțională chineză.

Potrivit oficialilor de la Beijing, China a informat deja mai multe ţări că ar putea fi în posesia unor doze de vaccin contrafăcut, vândute de o grupare infracţională chineză.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin, a declarat că ţările respective au fost informate cu privire la dozele de vaccin falsificat, informează Agerpres, care citează dpa.

„A fost stabilită o cooperare cu respectivele ţări în vederea aplicării legii, pentru a preveni propagarea unor astfel de activităţi infracţionale”, a spus el, fără a oferi alte detalii.

Vaccin contrafăcut, vândut de o grupare infracțională chineză

Optzeci de persoane au fost arestate sub suspiciunea că au participat la producţia de doze de vaccin contrafăcut. Cei arestaţi sunt acuzaţi că au îmbuteliat soluţie salină pentru a fi vândută ca vaccin. Gruparea acționaează din septembrie, a informat agenţia Xinhua.

În total 3.000 de doze de vaccin au fost confiscate, după ce mai multe raiduri au fost întreprinse în câteva regiuni de pe teritoriul chinez. Autorităţile chineze asigură că activităţile grupului infracţional au fost zădărnicite.

China a dezvoltat mai multe vaccinuri împotriva noului tip de coronavirus. Și a promis că va livra doze de vaccin către mai multe ţări.

Campania de vaccinare în lume

La mai puţin de două luni de la lansarea campaniei de vaccinare, peste 100 de milioane de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 au fost administrate în lume.

Potrivit AFP, cel puţin 101.317.005 de doze de vaccin au fost administate în cel puţin 77 de ţări sau teritorii.

Țara cu cel mai mare avans în cursa imunizării este Israel. Până în prezent, peste o treime (37%) din populaţie a fost vaccinată cel puţin cu o doză de vaccin. Un israelian din cinci (21%) a fost vaccinat cu a doua doză de vaccin, încheind astfel procesul vaccinării.

Toate vaccinurile aflate în prezent în circulaţie în lume necesită două doze în vederea obţinerii unei imunităţi optme.

Ţările cu venituri mari – în sensul dat de Banca Mondiale (BM) -, care reprezintă doar 16% din populaţia mondială, concentrează 65% dintre dozele administrate în lume. În afară de Israel, este vorba despre ţări nord-americane, europene şi de la Golful Persic.

În plutinul din frunte se află Regatul Unit (9,8 millioane de doze, 13,7% din populaţie). Statele Unite (32,2 milioane de doze, 7,9%). Emiratele Arabe Unite (3,4 milioane de doze, fără date cu privire la numărul de persoane) sau Serbia (6,2%).