Evenimentul Zilei > EVZ Special > Juncker critică dur mecanismul de control al exporturilor de vaccinuri: „Pandemia afectează fiecare om de pe planetă”
Juncker critică dur mecanismul de control al exporturilor de vaccinuri: „Pandemia afectează fiecare om de pe planetă”

Juncker critică dur mecanismul de control al exporturilor de vaccinuri: „Pandemia afectează fiecare om de pe planetă”

După ce Ursula von der Leyen a propus instituirea unui mecanism de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 produse în statele Uniunii Europene, aceasta a primit numeroase critici.

Juncker critică dur mecanismul de control al exporturilor de vaccinuri. Printre contestatari se numără și fostul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a creat decizia succesoarei sale.

„Noi de fapt nu am avut în Europa experienţe pozitive cu restricţiile asupra exporturilor”, a declarat Juncker, în cadrul unei videoconferinţe organizate de reprezentanţa landului german Baden-Württemberg.

„La începutul crizei cauzate de pandemie, unele ţări au luat decizia de neînţeles de a nu exporta material medical. Aceasta a fost corectată de Comisia Europeană. Acum am revenit într-o dezbatere unde, din nou, se face sugestia că nimic nu ar trebui exportat din UE către ţări non-UE.

Suntem… nu doar responsabili pentru noi înşine. Aceasta este o pandemie care afectează pe fiecare om de pe această planetă. Mă opun foarte mult impresiei date acum de Uniunea Europeană că avem grijă de noi înşine şi că suferinţa altor oameni, în special din ţările mai sărace şi de pe continente mai sărace, nu ne afectează”, a subliniat fostul şef al executivului comunitar din perioada 2014-2019, citat de politico.eu.

Juncker critică dur mecanismul de control al exporturilor de vaccinuri

Comisia Europeană a adoptat vineri un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 produse în ţările UE. Pentru a împiedica ieşirea din blocul comunitar a unor cantităţi de vaccin care, în virtutea contractelor încheiate cu companiile farmaceutice, sunt destinate statelor membre.

Executivul comunitar a luat această decizie – valabilă până la sfârşitul lunii martie – în urma disputei sale cu compania farmaceutică britanico-suedeză AstraZeneca. Aceasta din urmă, invocând probleme de randament al producţiei, a anunţat că în primul trimestru va putea livra doar 60%. Apoi numai un sfert, din cantitatea de vaccin ce urma să fie furnizată blocului comunitar.

Ursula von der Leyen a discutat cu directorii companiilor farmaceutice

Duminică, preşedinta Comisiei Europene , Ursula von der Leyen, a purtat discuţii strategice cu directorii executivi a şapte companii farmaceutice.  UE a încheiat  cu acestea contracte pentru furnizarea de vaccinuri anti-COVID-19. Asta, în contextul în care Uniunea se confruntă cu presiuni mari în privinţa strategiei sale de vaccinare a populaţiei.

„Pandemia a evidenţiat factorul limitativ al capacităţile de producţie. Este esenţial să abordăm aceste provocări’”, a declarat şefa CE.