Cele mai mari salarii din Republica Moldova. Locuri de muncă vacante

Cele mai mari salarii din Republica Moldova. Locuri de muncă vacante Sursa foto: Arhiva EVZ

Numărul de angajați în Republica Moldova se ridică la 575,7 mii persoane, care urmează să crească în anul 2024 cu circa 18.000 de persoane. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), deficitul de forţă de muncă a fost resimţit de circa 30% de angajatori şi în anul 2023, preponderent în sectorul privat (54%).

Cel mai mare deficit de forţă de muncă s-a resimţit în Administraţie publică şi apărare 19% Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor 17% Industria prelucrătoare - 14% şi Sănătate şi asistenţă socială - 7%.

Angajatorii susțin că principala cauză a lipsei forței de muncă este deficitul personalului calificat cu experiență, numărul redus de solicitanți și imposibilitatea de a oferi un salariu adecvat.

Locuri de muncă

Sursa foto: Arhiva EVZ

ANOFM a prezentat top 100 al joburilor vacante cu cele mai mari salarii. Ofertele pornesc de la 10.000 de lei, iar cele mai mari lefuri sunt oferite de o companie din Turcia, care activează la Hânceşti.

Ne puteți urmări și pe Google News

Firma caută 11 specialişti în construcţia de drumuri şi e dispusă să achite salarii între 35.500 de lei şi 43. 200 de lei.

Angajări la o companie germană

O companie germană, care şi-a deschis o fabrică de țesături de înaltă tehnologie și produse din fibră de sticlă, vrea să angajeze un tehnolog-şef oferă un salariu lunar de 35.000 de lei, potrivit tvrmoldova.md.

Sunt vacante şi două posturi la un call-center al unui magazin specializat în vânzarea utilajelor agricole. Angajatorul promite condiţii avantajoase de muncă şi un salariu de 30.000 de lei.

Şi Serviciul Medical al Ministerului de Interne din Republica Moldova caută doi medici specialişti, care ar putea lua până la 27.450 de lei pe lună.

Potrivit datelor furnizate de Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă, cele mai bine plătite locuri de muncă se găsesc în localităţile din centrul Repubicii Moldova, în special în Chişinău, Hânceşti şi Criuleni, unde la mare căutare sunt specialiştii în construcţii, inginerii şi medicii. Urmează apoi regiunile de nord şi de sud, cu cele mai mari salarii la Briceni, Bălţi, Leova sau Basarabeasca. În prezent, la Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă sunt aproape 10.000 de job-uri vacante.

Cele mai bine plătite locuri de muncă

-Drumari: 35.500 - 43.200 de lei -Tehnolog-şef: 35.000 de lei -Operator: 30.000 de lei -Medic: 27.450 de lei

-Asistent manager 10.000 de lei

Cele mai bine plătite locuri de muncă, pe regiuni

1. Zona centru (Chişinău, Hânceşti, Criuleni) 2. Zona de nord (Bălţi, Briceni) 3. Zona de sud (Leova, Basarabeasca)