Republica Moldova. Principalele schimbări care intră în vigoare de la 1 ianuarie

Republica Moldova. Principalele schimbări care intră în vigoare de la 1 ianuarie Sursa foto: Arhiva EVZ

Anul 2024 aduce o serie de schimbări pentru cetățenii din Republica Moldova. Salarii mărite, pensiile pentru limită de vârstă vor fi reexaminate, iar indemnizația unică la nașterea copilului va fi dublată.

Republica Moldova va începe negocierile pentru integrarea în Uniunea Europeană,  acesta fiind cel mai important obiectiv. De la 1 ianuarie 2024, însă, intră în vigoare o serie de măsuri sociale pentru cetățenii din Republica Moldova.

-Salariul minim pe țară  în Republica Moldova va crește de la 4.000 de lei la 5.000 de lei lunar.

-Salariul mediu lunar pe economie în anul 2024 va fi de 13.700 de lei (brut). Acest lucru înseamnă că angajatul va primi un salariu „curat” (net) de 10.970 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

-Va fi alocat aproximativ 1 miliard de lei pentru a majora cu 15 % salariile tuturor pedagogilor din țară, adică pentru peste 50.000 de persoane.

-Ministerul Afacerilor Interne preia gestiunea Serviciului național public pentru apeluri de urgență 112. Entitatea aflată până acum în subordinea Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării va fi restructurată, iar în caz de urgență, poliția, IGSU și angajații din sistemul medical vor activa ca o echipă comună de intervenție.

Republica Moldova are un nou Cod Vamal

-Indemnizația unică la nașterea copiilor va crește de la 10.932 de lei la 20.000 de lei.

-Indemnizația viageră a sportivilor de performanță se va calcula după salariul mediu lunar pe economie și va fi recalculată separat pentru fiecare beneficiar.

-Intră în vigoare noul Cod Vamal al Republicii Moldova.

Vamă, Leușteni, Republica Moldova

Vama Leușteni. Sursa foto: customs.gov.md

-Persoanele care au cancer mamar vor beneficia de două medicamente compensate noi.

-Tarifele de roaming se ieftinesc între Republica Moldova și EU. Vor beneficia de această decizie atât cetățenii europeni care vizitează Moldova, cât și moldovenii care călătoresc în Europa.

-Vor fi reexaminate pensiile pentru limita de vârstă stabilite după 1 ianuarie 2019, pentru un stagiu de cotizare mai mare de doi ani, cât și pensiile reexaminate la etapele anterioare în cazul în care persoanele au mai realizat un stagiu de cotizare de cel puțin doi ani.

pensionari

Sursa foto: Arhiva EVZ

-Vor fi dublate bursele la studenții facultăților cu profil pedagogic.

-Indemnizații majorate cu 250 de lei pentru veteranii de război.

Sursa: diez.md