Pensia pentru limită de vârstă în Republica Moldova. Condițiile de acordare

Pensia pentru limită de vârstă în Republica Moldova. Condițiile de acordare Sursa foto: Dreamstime

Vârsta standard de pensionare pentru femei în Republica Moldova va crește treptat până în anul 2028, până la 63 de ani, iar stagiul de cotizare va crește până la 34 de ani. Această prevedere a intrat în vigoare din anul 2020.

Pensia pentru limită de vârstă. Începând cu 1 iulie 2023, vârsta standard de pensionare pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă pentru femei este de 60 ani 6 luni, iar stagiul complet de cotizare - 33 ani 6 luni.

Totodată, pentru bărbaţi, vârsta de pensionare rămâne neschimbată, fiind de 63 ani, iar stagiul de cotizare - 34 ani, condiţiile respective fiind stabilite de la 1 iulie 2019.

Conform prevederilor legii, reducerea vârstei standard de pensionare se acordă femeilor care au născut şi au crescut  cinci şi mai mulţi copii până la vârsta de 8 ani. Pentru ele, vârsta de pensionare se diminuează cu 3 ani și, de la 1 iulie 2023, constituie 57 ani 6 luni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit CNAS, pensia pentru limită de vârstă se stabileşte pe viaţă de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dacă cererea şi actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile de la această dată. În cazurile în care a fost depăşit termenul de depunere a cererii, pensia se acordă de la data prezentării ultimului act necesar. Termenul de examinare - 60 de zile de la data depunerii cererii cu toate actele necesare.

”Mai comunicăm, că reieşind din stagiul complet de cotizare prevăzut pentru femei de la 1 iulie 2023, la stabilirea pensiei anticipate pentru carieră lungă acestea urmează să confirme 36 ani 6 luni de stagiu contributiv de cotizare, iar în cazul bărbaţilor stagiul contributiv de cotizare rămâne neschimbat - de 39 ani”, se arată într-un comunicat al CNAS.

Pensia pentru limită de vârstă. Actele necesare

Pensii, Legea pensiilor

Sursa foto: Arhiva EVZ

- buletinul de identitate, iar în cazurile necesare - acte ce confirmă schimbarea numelui; - certificatul de căsătorie, divorţ sau extrasele acestora; - certificatul de naştere al copilului; - certificatul despre educarea copilului până la vîrsta de 8 ani (în cazul stabilirii pensiei mamei care a născut şi a educat 5 şi mai mulţi copii); - carnetul de muncă sau alte documente ce confirmă stagiul de cotizare (extrase din ordine); - certificatul cu privire la salariu pentru perioada de până la 01.01.1999; - diploma de studii la secţia de zi a instituţiilor superioare de învăţămînt (până la data de 01.01.1999);

Alte documente necesare

- acte ce confirmă perioada de îndeplinire a serviciului militar în termen, sau cu termen redus, a serviciului militar prin contract sau a altui serviciu asimilat acestuia; - documente ce confirmă perioada de îngrijire a unui invalid de grupa I sau a unui bătrîn ce a atins vîrsta de 75 de ani (până la data de 01.01.1999); - documente ce confirmă că persoana asigurată desfăşoară activitate individuală de antreprenoriat în forma organizatorico-juridică de întreprindere individuală (certificatul înregistrării de stat al întreprinderii, eliberat de către instituţia de stat de înregistrare), inclusiv în forma organizatorico-juridică de gospodărie ţărănească, de fermier (certificatul înregistrării întreprinderii) sau, în dependenţă de caz, contractul de arendă a pământului; - documente ce confirmă că persoana asigurată desfăşoară activitate de avocat (licenţa); - documente ce confirmă că persoana asigurată desfăşoară activitate individuală de muncă în baza patentei de întreprinzător (patenta de întreprinzător); - documente ce confirmă că persoana asigurată este deţinător de terenuri cu destinaţie agricolă, indiferent de tipul de proprietate: proprietate privată asupra pămîntului, administrare sau folosire a pământului.