Legea pensiilor. Formula de calcul, pe înțelesul tuturor
- Ionel Sclavone
- 15 noiembrie 2023, 23:16
Legea Pensiilor, aflată în dezbatere la Camera Deputaților, vine cu o serie de modificări semnificative începând cu anul viitor. Noul act normativ ar trebui să implementeze principii precum obligativitatea, contributivitatea, egalitatea și stabilitatea în sistemul public de pensii.
Legea pensiilor introduce o serie de modificări în sistemul public de pensii, începând cu 2024, când va intra în vigoare. Proiectul a fost aprobat în Senat și urmează să intre în dezbatere la Camera Deputaților, ca for decizional. Ulterior, dacă nu va fi contestată la Curtea Constituțională, va merge la promulgare.
La începutul anului viitor, legea pensiilor prevede o creștere a veniturilor pensionarilor cu rata inflației, 13,8%. Valoarea punctului de pensie va crește de la 1.785 lei la 2.032 lei.
Va urma recalcularea din luna septembrie. Vor fi afectate în jur de 3 milioane de venituri de această procedură. Iar parte dintre acestea vor fi majorate în medie cu 40%, conform declarației ministrei Muncii, Simona Bucura-Oprescu.
A fost un mesaj electoral, dat fiind că nu toate pensiile vor crește cu 40%. Unele vor crește mai mult, altele mai puțin, după legea pensiilor, dar vor fi și din cele vor scădea. Despre acestea din urmă ministra PSD nu a suflat nici un cuvânt.
Legea pensiilor va intra în vigoare în 2024
Ministerul Muncii a stabilit o nouă formulă de calcul pentru pensii, ce va fi aplicată prin lege. Valoarea va fi stabilit prin înmulțirea valorii punctului de referință (VPR) cu numărul de puncte de pensie acumulate. VPR este egal cu valoarea punctului de pensie împărțit la 25.
Majorarea se va baza, după legea pensiilor, pe rata medie anuală a inflației plus 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. Acest procent de creștere va fi aplicat anual.
Toate pensiile vor fi recalculare conform noii formule, garantându-se că nici un venit recalculat nu va fi redus față de nivelul actual. Dacă în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât în plată, atunci se va menţine suma în plată.
Ce schimbări sunt prevăzute
Viitoarea lege stabilește că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. Iar până în 2035 va fi atinsă atât de femei cât și de bărbați. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet contributiv este de 35 de ani. Legea pensiilor stabilește că femeile vor avea posibilitatea să reducă vârsta de pensionare, dacă au mai mulți copii.
Mamele cu trei copii, care au realizat stagiul minim de 15 ani, beneficiază de o reducerea cu 6 ani. De la al patrulea copil se adaugă câte 1 an pentru fiecare copil.
Sunt menținute pensiile pentru limită de vârstă, de invaliditate și pensia anticipată, cu anumite ajustări în condițiile de acordare.
Legea pensiilor despre condițiile deosebite de muncă
Actul normativ revizuiește activitățile încadrate în categoriile și modul de acordare a beneficiilor aferente. În cazul salariaților care efectuează muncă de noapte, conform prevederilor din Codul Muncii, se acordă perioade suplimentare. Acestea constituie stagiu de cotizare în condiții normale, proporțional cu numărul anual de ore efectuate în condiții de noapte.
Indemnizația minimă socială pentru pensionari va fi majorată anual folosind același mecanism ca pentru pensiile publice.
Legea pensiilor mai prevede că vârsta de pensionare va fi majorată, în funcție de speranța de viață. Acest indice va fi analizat la fiecare trei ani.