Indemnizația unică la nașterea copilului va fi majorată cu 10.000 de lei

Indemnizația unică la nașterea copilului va fi majorată cu 10.000 de lei Sursa foto: Dreamstime.com

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) din Republica Moldova a anunțat că, de la 1 ianuarie 2024, indemnizația unică la nașterea copilului va fi majorată.

Indemnizația unică la nașterea copilului va fi majorată, începând cu 1 ianuarie 2024, cu 9. 068 de lei. Asta înseamnă că mamele vor primi 20. 000 de lei, față de 10.932, cât este în prezent. Hotărârea privind majorarea indemnizației a fost aprobată de Guvernul de la Chișinău, potrivit CNAS.

Indemnizația unică la nașterea copilului, majorată

Majorarea indemnizației unice la nașterea copilului face parte din măsurile Bugetului pentru anul 2024, „Investim pentru copii”. Totodată, contribuie la realizarea Programului de activitate a Guvernului „Moldova prosperă, sigură, europeană”. Acesta prevede oferirea suportului pentru familii prin intermediul programului „Familia”, care va contribui inclusiv la fortificarea capacităților familiilor și va reduce sărăcia în rândul copiilor.

Conform estimărilor CNAS, în anul 2024, peste 33 de mii de familii vor beneficia de indemnizație unică la nașterea copilului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Natalitatea în Republica Moldova, în scădere

Natalitate, maternitate

Sursa foto: Arhiva EVZ

Potrivit Biroului Național de Statistică, populația Republicii Moldova a scăzut în ultimii 32 de ani cu aproximativ un milion 182 de mii de locuitori.

Numărul copiilor care s-au născut în anul 2022 este mai mic cu 2,4 mii de copii față de numărul copiilor născuți în anul 2021.

Din numărul total de copii născuți, mai mult de jumătate au fost băieți, depășind numărul fetelor cu aproximativ 2%. Totodată, statisticile arată că la oraș s-au născut cu cinci mii de copii mai puțini decât la sate. Statistica mai arată că, în anul 2022, vârsta la care femeile au născut primul copil este 25,3 ani, ceea ce reprezintă mai mult comparativ cu anul 2021, când vârsta la care femeile au născut primul copil a fost de 25,1 ani. Femeile din mediul rural nasc la o vârstă mai tânără (23,9), decât femeile din mediul urban.

Mamele care au născut la o vârstă mai tânără sunt cele din regiunea de Centru și Nord (24,2 ani), iar în raioanele Telenești, Cantemir, Drochia și Șoldănești vârsta medie la prima naștere a înregistrat cea mai mică valoare: 22,9 - 23,2 ani.