În prezent, în lume mai există doar trei sticle din rarul Gautier Cognac 1762, acesta devenind astfel cel mai vechi coniac care a fost vândut la licitaţie, a precizat Sotheby’s.

Sticla licitată s-a aflat în pivniţa unei familii, neatinsă de generaţii şi are toate etichetele originale încă ataşate.

Produs de firma franceză Maison Gautier, sticla cunoscută sub numele de “Grand Frere” sau “Big Brother”, este cea mai mare dintre cele rămase şi ultima vândută.

Sora ei mai mică („petite soeur”) se află la Muzeul Gautier din sud-vestul Franţei, în timp ce fratele său mai mic („petit frere”) s-a vândut la licitaţie la New York în 2014.

Coniacul Gautier „este renumit şi venerat în întreaga lume”, după cum a declarat Jonny Fowle, specialistul Sotheby’s în băuturi spirtoase.

El a afirmat pentru agenţia de ştiri PA că acest coniac trebuie să aibă încă un gust bun şi să-şi fi„menţinut caracterul”.

„Putem presupune că nivelul alcoolului este încă destul de ridicat şi asta ar fi acţionat ca un conservant timp de sute de ani”, a spus Fowle.

Aceași casă de licitații a vândut la Londra, în urmă cu un an, o sticlă cu „Sfântul Graal” al whisky-ului la fabuloasa sumă de 1,45 milioane de lire, respectiv 1,7 milioane de euro.

Precedentul record, de 1,2 milioane de lire, data din anul 2018, pentru o sticlă a aceleiași distilerii scoțiene, Macallan.

Recordul a fost doborât de sticla denumită „The Macallan Fine & Rare 60 Year Old 42.6 ABV 1926”. Eleganta sticlă de 700 ml a doborât pronosticurile, care estimau un preț de vânzare de 450.000 lire.

Whisky-ul provenea din butoiul Macallan numărul 263, distilat în 1926 și îmbuteliat în 1986, fiind descris de Sotheby’s drept „Sfântul Graal” al acestei băuturi. Au fost produse doar 40 de sticle.

Sotheby’s nu a precizat numele cumpărătorului.