Evenimentul Zilei > Social > Cel mai straniu furt din istoria artei. Ce s-a întâmplat cu tabloul lui Gustav Klimt
Cel mai straniu furt din istoria artei. Ce s-a întâmplat cu tabloul lui Gustav Klimt

Cel mai straniu furt din istoria artei. Ce s-a întâmplat cu tabloul lui Gustav Klimt

O anchetă a Poliției italiene scoate la iveală datele unuia dintre cele mai stranii furturi din istoria artei.

Este vorba despre un tablou pictat de Gustav Klimt. „Portret al unei doamne” a fost sustras dintr-un muzeu și apoi restituit de hoții care…

Povestea este relativ recentă, notează New York Times. În decembrie 2019, doi gardieni ai galeriei de artă modernă Ricci Oddi, din Piacenza, au descoperit tabloul într-o crăpătură din zidul muzeului. Carabinierii au interogat până acum doi bărbaţi, bănuiți a face parte dintr-o bandă care este implicată în zeci de furturi!

Printre altele, hoții au recunoscut și un furt comis în 1997. Ce furt? Tocmai „Portret al unei doamne”, de Klimt. Hoții susțin că au furat pictura – cu o valoare de piață de 60 de milioane de euro! – în februarie 1997, dar au decis să o restituie făcând „un dar pentru oraşul Piacenza”.

Într-adevăr, pictura Portret al unei doamne dispăruse în timpul pregătirilor pentru o expoziţie. Poliţiștii bănuiesc că hoţii au folosit o undiţă pentru a desprinde tabloul de pe perete și l-au adus spre o fereastră din acoperişul galeriei.

Și, totuși, de ce recunosc hoții fapta asta? Fiindcă au trecut 20 de ani de la comiterea ei, iar legea nu-i mai poate pedepsi, deoarece infracţiunea s-a prescris!

Până să fie găsit, tabloul lui Klimt era al doilea cel mai căutat din lume, după Naşterea Domnului cu Sf Francisc şi Sf Laurenţiu, pictura lui Caravaggio, furată în 1969 de la Oratoriul San Lorenzo din Palermo. Sustragerea ei este și azi văzută drept cel mai mare mister din istoria artelor.