Evenimentul Zilei > Actualitate > TOPUL EVZ 2014. Cel mai slab politician. Victor Ponta, marele învins al alegerilor prezidențiale
TOPUL EVZ 2014. Cel mai slab politician. Victor Ponta, marele învins al alegerilor prezidențiale

TOPUL EVZ 2014. Cel mai slab politician. Victor Ponta, marele învins al alegerilor prezidențiale

Victor Ponta este cel mai slab politician al anului, potrivit opțiunilor cititorilor „Evenimentului zilei”. 46,9% din aceștia l-au indicat pe premier la această categorie, 16% pe Călin Popescu Tăriceanu și 8,9% pe Dan Diaconescu. Este a doua oară, consecutiv, când cititorii îl plasează pe Ponta pe prima poziţie în acest top. Dacă anul trecut i se reproşa proasta guvernare, în 2014, şi-a consolidat imaginea de cel mai slab politician prin pierderea alegerilor prezidenţiale din 16 noiembrie.

TOPUL EVZ 2014. Cel mai bun politician. Traian Băsescu pleacă de la Cotroceni cu fruntea susO înfrângere cu atât mai dramatică cu cât premierul era cotat drept marele favorit. De altfel, în primul tur al scrutinului din 2 noiembrie, Victor Ponta se afla pe primul loc, la o distanţă confortabilă de 10 procente faţă de contracandidatul său, liberalul Klaus Iohannis. În alegeri, scorul a fost: Iohannis- 54,43%, Ponta- 45,56%.

Modul în care guvernul condus de candidatul Victor Ponta a organizat alegerile în Diaspora a dus însă la o răsturnare spectaculoasă a scorului, în finala electorală. Pretextând că nu are baza legală pentru a înfiinţa noi secţii de votare în străinătate, guvernul i-a împiedicat pe românii din afara ţării să îşi exercite dreptul de a vota. Ziua decisivă a alegerilor prezidenţiale a fost marcată de imaginile cu români stând la cozi imense, în faţa consulatelor şi a ambasadelor, aşteptând cu orele să-şi exprime opţiunea în privinţa viitorului preşedinte al României.

Haosul organizațional a stârnit un val de proteste extrem de puternic, inclusiv în mediul online, cu atât mai mult cu cât guvernul avusese timp să reglementeze situaţia, între cele două tururi de scrutin. Schimbarea ministrului de Externe după primul tur s-a dovedit a fi un exerciţiu de imagine fără nicio consecinţă în soluţionarea problemei. În prezent este în derulare o anchetă pentru a stabili responsabilii. Ponta a plătit preţul politic prin pierderea alegerilor, însă a rămas premier.LOCUL 2: Călin Popescu Tăriceanu

TOPURILE ANULUI POLITIC 2014. Anul în care Călin Popescu Tăriceanu și-a făcut partid

LOCUL 3: Dan Diaconescu

Dan Diaconescu, un prezidențiabil saltimbanc. Dosar de candidat la prezidențiale 2014