Evenimentul Zilei > International > Cel mai puternic avertisment vine din Israel! „Va fi război dacă va câştiga Biden”
Cel mai puternic avertisment vine din Israel! „Va fi război dacă va câştiga Biden”

Cel mai puternic avertisment vine din Israel! „Va fi război dacă va câştiga Biden”

Ministrul israelian avertizează şi spune că e posibil să se declanşeze războiul în Orientul Mijlociu dacă Biden câștigă. Presa americană a anunțat deja că democratul ar fi câtigat alegerile.
Pe măsură ce lumea urmărește îndeaproape evoluțiile legate de alegerile prezidențiale din SUA, țările și popoarele din Orientul Mijlociu continuă să speculeze despre ce ar putea însemna o schimbare în cadrul Casei Albe.
Ministrul pentru Cooperare Regională din Israel, Tzachi Hanegbi, avertizează că o președinție sub Joe Biden ar putea aprinde războiul în Orientul Mijlociu, în timp ce Egiptul se teme că Biden va ajuta la reapariția islamiștilor în regiune.

Hanegbi a subliniat că Biden a indicat că va reînvia acordul nuclear al Americii cu Iranul, care a fost anulat de administrația Trump

Pentru Israel, aceasta ar reprezenta o amenințare existențială pentru securitatea națională și ar crește drastic șansele de război cu Teheranul. „Dacă Biden rămâne cu această politică, va exista, în cele din urmă, o confruntare violentă între Israel și Iran”, a spus Hanegbi.
Între timp, alte țări din Orientul Mijlociu, cum ar fi Egiptul, sunt îngrijorate de faptul că o administrație Biden ar reflecta politicile lui Barack Obama, ceea ce a dus la împuternicirea islamiștilor în regiune. Obama a condus intervențiile dezastruoase din Siria și Libia care au dus la creșterea ISIS și la criza internațională a migranților.
Mai mult, Obama a suspendat, de asemenea, ajutorul acordat Egiptului după ce protestele populare l-au destituit pe președintele islamist Muhammad Morsi în 2013.
„Este probabil ca egiptenii să fie preocupați de o renaștere a agendei democratice a lui Obama, ceea ce însemna încurajarea activă a participării politice a islamiștilor”, relatează  Arab Weekly . Cu alte cuvinte, dacă Biden câștigă, americanii au la dispoziție cel puțin patru ani de intervenții străine dezastruoase.
Mai trebuie spus că Joe Biden a ocupat funcția de vicepreședinte timp de opt ani sub conducerea lui Barack Obama și, înainte de aceasta, ca lider democrat în Comitetul Senatului pentru Relații Externe. Dacă este ales, relația Americii cu Israelul se poate întoarce la ceea ce a fost în timpul administrației Obama.

Viitor incert

Ce se va alege de „acordul secolului” al lui Trump care a încorporat conceptul unei soluții cu două state în conflictul dintre Israel și Palestina? Se va anula totul?  Sunt întrebările care deocamdată nu au un răspuns până nu se va afla oficial cine va locui la Casa Albă încă patru ani.