Factorul Siria și cazul Soleimani. Trump și Biden, adepți ai războaielor proxy în Orientul Mijlociu

Factorul Siria și cazul Soleimani. Trump și Biden, adepți ai războaielor proxy în Orientul Mijlociu

Dezbaterea Harris contra Pence a adus o liniște binevenită, după haosul și incoerența de la dezbaterea președinților. Și a mai adus ceva: subiecte de politică externă.

Americanii merită mai mult decât două opțiuni pe care le prezintă candidații în privința politicii externe, scrie NationalInterest.

Chiar dacă Joe Biden promite să restabilească acordul nuclear cu Iranul, iar Kamala Harris și mulți democrați au criticat asasinarea, în ianuarie, a generalului iranian Qasem Soleimani, faptul că lui Mike Pence nu i s-au cerut explicații pe acest subiect a fost o eroare. Și poate că doar izbucnirea pandemiei, în martie, a făcut ca asasinarea lui Soleimani să nu arunce în aer Orientul Mijlociu. Forțele americane din Irak au fost supuse unui atac cu rachete, iar parlamentul irakian a cerut retragerea SUA din țară.

Cazul Soleimani nu a adus nimic bun intereselor americane. De asemenea, există o tăcere suspectă din partea democraților cu privire la repercusiunile acestui incident și la rolul SUA în Orientul Mijlociu, în general . Cu declarații asupra politicii externe care sugerează un „liberalism muscular”, s-ar putea ca democrații să facă asta în mod intenționat. Să ne amintim că acest termen a fost folosit pentru a justifica distrugerea Libiei, transformând națiunea din Africa cu cel mai înalt nivel de trai într-un cuib grupări jihadiste și piețe de sclavi în aer liber.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit NI, și mai greu de întrezărit e o viziune diferită, când unica alternativă la politica actuală este de a fi un „aliat puternic” al Arabiei Saudite și angajarea într-un război proxy în Orientul Mijlociu.

Totodată, principalul motiv pentru care există așa de puține critici la adresa administrației Trump în această privință este Siria. Democrații nu vor să recunoască faptul că sprijinirea rebelilor sirieni cu arme a fost o eroare colosală, care a dus la formarea multor grupuri jihadiste. Și, indirect, a condus la creșterea ISIS. Asta ar însemna să admită că dosarul de politică externă a lui Obama a fost un dezastru. De asemenea, ar da apă la moară dezbaterilor incomode cu privire la eficiența cu care Soleimani a luptat împotriva acestor jihadiști.

Cine vrea să conteste actualul status-quo ar fi bine să aibă în vedere acest lucru, dacă vrea sprijin electoral, arată NI.