Evenimentul Zilei > Vremea > Cel mai negru scenariu pentru omenire: „Peste un miliard de oameni vor suporta…”
Cel mai negru scenariu pentru omenire: „Peste un miliard de oameni vor suporta…”

Cel mai negru scenariu pentru omenire: „Peste un miliard de oameni vor suporta…”

O treime din populația lumii va suporta călduri insuportabile, avertizează un studiu recent publicat de The Guardian.

Încălzirea globală va fi mai mare și se va produce mai repede decât se credea, arată un nou studiu, potrivit căruia cel puțin un miliard de oameni vor fi nevoiți să se mute sau vor îndura călduri sufocante.

Avem parte de cel mai negru scenariu prevede că zonele care găzduiesc acum o treime din populația globului vor deveni la fel de călduroase ca cele mai fierbinți zone din deșertul Sahara în următorii 50 de ani.

Peste 1,2 miliarde de oameni vor fi în afara zonei de confort climatic

Autorii studiului spun că au fost uimiți de descoperirile făcute, pentru că nu se așteptau ca specia umană să fie atât de vulnerabilă. „Cifrele sunt incredibile. A trebuit să mă uit de două ori”, spune Tim Lenton, de la Universitatea Exeter. „Am studiat anterior momentele critice ale încălzirii globale, considerate de obicei apocaliptice. Dar asta a fost o lovitură mai puternică. Pune amenințarea în termeni umani”.

Marea majoritatea a speciei umane a locuit întotdeauna în regiunele unde temperatura medie este cuprinsă între 11 și 25 de grade Celsius, ideală pentru sănătatea oamenilor și producția de alimente. Însă dimensiunea acestei zone se reduce din cauza încălzirii globale, lăsând mulți oameni într-o zonă considerată „de nelocuit”.

Omul se va lupta cu o creștere a temperaturii de 7,5 grade Celsius când temperatura globală va înregistra o creștere de 3 grade Celsius, moment estimat pentru sfârșitul acestui secol. În acel moment, aproximativ 30% din populația lumii va locui în condiții de căldură extremă, adică la o temperatură medie de 29 de grade Celsius.

Cercetătorii care au efectuat studiul, şocaţi de rezultate

„Vor fi mai multe schimbări în următorii 50 de ani decât în ultimii 6.000 de ani”, spune Scheffer, unul din autorii studiului. Mai mult, ei spun că descoperirile lor ar trebui să-i convingă pe cei care fac politicile de mediu să accelereze scădere emisiilor pentru că fiecare grad Celsius evitat poate păstra 1 miliard de oameni în nișa climatică de confort.

Autorii studiului, notează theguardian,  au spus că au fost socaţi de constatări, deoarece nu se așteptau ca speciile noastre să fie atât de vulnerabile. La acest nivel aproximativ 30% din populația lumii ar trăi în căldură extremă.  Aceste condiții sunt extrem de rare în afara Saharei, dar cu o încălzire globală de 3C , peste 1,2 miliarde de persoane în India, 485 milioane în Nigeria și peste 100 de milioane în fiecare din Pakistan, Indonezia și Sudan vor fi afectate crunt.

Publicat in categoriile: Vremea
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: