George Weah (53 de ani) a reușit să urce în vârf în două domenii diferite. În 1995, liberianul a devenit primul fotbalist din afara Europei care a câștigat „Balonul de Aur”. Și consecință a acestui fapt, grație popularității sale, în 2017 a devenit președintele țării sale.

Când vine vorba despre fotbaliști africani de top, marile pepiniere sunt în Camerun, Nigeria, Senegal și Coasta de Fildeș. Însă, cel mai mare fotbalist din istoria continentului, așa cum este considerat de mulți specialiști George Weah, s-a născut în Liberia. O țară măcinată de conflicte interne, care n-a fost prezentă la vreun turneu final mondial.

Născut în 1966, în capitala Monrovia, Weah a început fotbalul în țara natală, la echipe necunoscute: Young Survivors Clareton, Bongrange Company, Mighty Barolle sau Invincible Eleven. Pentru că nu putea trăi din fotbal, George a lucrat cu jumătate de normă ca telefonist la Corporația de Telecomunicații a Liberiei. Atacant agil, cu o explozie uluitoare și fin dribleur, Weah trece pe la Africa Sports National în Coasta de Fildeș, iar după un an, în 1988, semnează cu Tonnare Yaounde din Camerun.

Este locul unde liberianul are șansa de-a fi remarcat de un antrenor francez aflat la începutul carierei: Arsene Wenger. Tehnicianul o pregătea la acea vreme pe AS Monaco și cunoștea potențialul fotbaliștilor africani. Care puteau fi cumpărați ieftin și vânduți ulterior cu sume imense.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE