Autorul crimelor, un tehnician dentar în vârstă de 51 de ani, a fost ucis în urma unei urmăriri de 12 ore în toată provincia.

Bărbatul, identificat drept Gabriel Wortman (foto) , se deghizase în agent al poliției și circula cu o mașină similară cu una a poliției.

Masacrul a început sâmbără seara, într-o mică localitate rurală, Portapique, la 100 km de capitala Halifax.

Numeroase victime au fost descoperite lângă și în interiorul unei case, unde poliția a fost chemată după ce s-au auzit focuri de armă, scrie 20 Minutes.

Gabriel Wortman a fugit în momentul în care polițiștii au ajuns la locul crimelor. A început o vânătoare de mai bine de 12 ore în toată provincia, locuitorii din regiune fiind rugați să rămână în case.

Bărbatul a folosit mai multe mașini, între care una care semăna cu o mașină de poliție. El purta „mai multe elemente ale unei uniforme de polițist”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Regale Canadiene (GRC, poliția federală), Chris Weather.

„Urmărirea s-a terminat în această dimineață, atunci când suspectul a fost localizat”, au declarat, duminică, reprezentanții Jandarmeriei. „Putem confirma că Gabriel Wortman este mort”, au mai indicat aceștia. Deocamdată, circumstanțele decesului lui Wortman nu au fost precizate.

Un alt purtător de cuvânt a indicat că agresorul a fost ucis în urma intervenției unui agent, fără a oferi alte precizări. O polițistă a fost ucisă, duminică, și un alt polițist a fost rănit.

Motivația lui Gabriel Wortman este deocamdată necunoscută. Canada, unde crimele în masă cu arme de foc sunt evenimente rare, se află în stare de șoc.

Responsabilul naționat al Jandarmeriei Regale, Breda Lucki, a indicat inițial un bilanț de 13 morți, înainte de a anunța că el se ridică la cel puțin 16 morți, pe lângă ucigaș.

Este cel mai sumbru bilanț din istoria recentă a Canadei.

„Cu mare tristețe am aflat despre violența fără sens care a avut loc în Nova Scotia și care a costat viața multor persoane, inclusiv cea a unui membru al poliției”, a declarat premierul canadian Justin Trudeau.