Evenimentul Zilei > Actualitate > Cel mai crunt avertisment în legătură viitorul Pământului. Ce urmează pentru noi
Cel mai crunt avertisment în legătură viitorul Pământului. Ce urmează pentru noi

Cel mai crunt avertisment în legătură viitorul Pământului. Ce urmează pentru noi

Un raport meteorologic spațial avertizează despre furtunile solare care vor putea afecta puternic Pământul.

O astfel de furtună solară – care nu poate să aducă decât nenorociri pe Pământ – a fost catalogată drept „inevitabilă”, şi cu consecințe „terifiante” pentru noi toți, se arată în raport.

Cercetătorii de la SUA Geologic Survey (USGS) au publicat un raport în revista științifică Space Weather care prezintă un studiu cunoscut sub denumirea de „New York Railroad Storm”, care s-ar putea repeta. A fost o furtună geomagnetică imensă care a băgat în beznă părți mari din nord-estul Statelor Unite.

Cercetătorii au scris: „Fenomenul meteo spațial sever din 13-16 mai 1921 a produs unele efecte spectaculoase, dar în unele zone provocând incendii puternice.

Un profesor de la Harvard faimos pentru teoria despre asteroidul „Oumuamua” a propus acum o soluție inovatoare care ar ajunge la costuri de 100 de miliarde de dolari. Profesorul Loeb a declarat: „Un eveniment de tip Carrington ar costa aproximativ 2-3 miliarde de dolari în ceea ce privește daunele infrastructurii.” Faimosul profesor consideră că cea mai utilă metodă de a atenua dezastrul unei noi furtuni ar fi să devieze acest val de particule energetice departe de Pământ.

El a adăugat: Am crea o buclă care ar produce un câmp magnetic prin devierea particulelor încărcate. Acesta ar fi un proiect major de inginerie, am calculat, iar costul pare să merite, dacă îl comparați cu costul pagubelor”.

Cercetătorii spun că efectele catastrofale ar putea fi repetate în orice moment

„Ce este foarte grav că tehnologiile actuale de măsurare nu garantează posibilitatea de a le identifica. Tot ce pot spune este că planeta noastră va fi probabil lovită de o altă super-furtună masivă geomagnetică solară în următorii 100 de ani”.

Cel mai cunoscut eveniment de acest gen a avut loc în 1859, provocând o furtună geomagnetică numită „Carrington”. Dacă s-ar întâmpla astăzi, rezultatele ar fi devastatoare.

În aprilie, NASA avertiza: „Evenimentul Carrington a comprimat câmpul magnetic al Pământului atât de violent încât s-au creat curenți în firele de telegraf atât de mari încât au luat foc. În cazul în care un eveniment din clasa Carrington s-ar abate iar asupra Pământului, s-ar putea produce daune la rețelele electrice globale, sateliţi, tehnologie şi electronică pe o scară cum nu s-a mai văzut vreodată”, titrează Express.

Tot NASA a anunţat că vor avea loc furtuni solare „monstruoase” în următorii ani, furtuni care ar putea afecta grav tehnologia pe întreg Pământul. Soarele se află deja într-o perioadă de minimum solar, care durează aproximativ 11 ani. Totuşi, atunci când va urma perioada de maximum solar, flăcările sau „proeminențele” solare care vor fi emise vor fi extrem de puternice”, a avertizat Agenţia Spaţială.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.