Evenimentul Zilei > EVZ Special > CEDO: Dizolvarea organizațiilor de extremă-dreapta este legală. Cu extrema stângă cum e?
CEDO: Dizolvarea organizațiilor de extremă-dreapta este legală. Cu extrema stângă cum e?

CEDO: Dizolvarea organizațiilor de extremă-dreapta este legală. Cu extrema stângă cum e?

Se vede treaba că drepturile omului trec și ele prin dubla măsură a corectitudinii politice: în vreme ce extrema dreaptă este ciuma Europei, stânga rămâne frecventabilă și chiar de viitor.

Astfel, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit joi că decretarea dizolvării asociaţiilor de extremă-dreapta nu reprezintă o încălcare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Înalta instanță a apreciat că grupurile de extremă-dreapta sunt împotriva „valorilor de toleranţă, pace socială şi nediscriminare”.

Verdictul CEDO vine în urma unei sesizări privind dizolvarea a trei grupări de extremă-dreapta decretată în Franţa în anul 2013 în urma decesului unui student membru al unei grupări antifasciste după o încăierare cu simpatizanţi ai extremei drepte.

Una din aceste grupări, „Tinerii naționaliști”, se arată în motivarea CEDO, avea un program în care, potrivit Curții, figurau „obiective de ură şi discriminare faţă de imigranţii musulmani, se proclamau antisemitismul şi ura violentă şi discriminarea faţă de persoanele homosexuale”.

„Tinerii naționaliști” lansau apeluri „xenophobe” pentru o „revoluţie naţională” menită „să-i înlăture pe cei care nu sunt albi”, descrişi de respectiva grupare drept „paraziţi care distrug suveranitatea Franţei”, arată CEDO.

Dizolvarea este justificată dacă aceste grupuri „folosesc dreptul lor la libertate de asociere cu obiectivul de a distruge idealurile şi valorile unei societăţi democratice. Activităţile lor sunt incompatibile cu fundamentele democraţiei”, consideră judecătorii instanței auropene.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE