Evenimentul Zilei > International > Cea mai mică casă din lume! Nu se vede decât la microscop…
Cea mai mică casă din lume! Nu se vede decât la microscop…

Cea mai mică casă din lume! Nu se vede decât la microscop…

Cercetătorul Travis Casagrande a prezentat, miercuri, o micro-casă cu o lungime de 10 microni.

„Construcţia” a doborât recordul de „casa cu cele mai mici dimensiuni” din lume şi face parte dintr-un proiect de cercetare la o universitate canadiană.

Casa a fost confecţionată din silicon cu ajutorul unui microscop cu fascicul focalizat de ioni şi unei raze ionice ce acţionează asemenea unei maşini de sablare,

În fotografiile spectaculoase date publicităţii de centrul canadian de microscopie electronică apare o casă cu lux de detalii, inclusiv micuţele cărămizi din alcătuirea coşului, ramele ferestrelor sau covoraşul de la uşă cu însemnele drapelului canadian.

Cu o lungime de 10 microni (un micron sau un micrometru – a mia parte dintr-un milimetru) şi o lăţime de şase microni, căsuţa realizată în cadrul proiectului canadian este mult mai mică decât micro-casa creată anul trecut de un laborator francez din Besançon, Femto-St, a afirmat universitatea canadiană.

Instituţia a mai precizat că nu şi-a propus să bată un anumit record.

Căsuţa a fost instalată pe capul unui om de zăpadă, iar ansamblul a fost fotografiat alături de un fir de păr uman care, văzut prin microscop, seamănă cu un enorm trunchi de copac.

„Deşi căsuţa este decorată într-un stil festiv, intenţia acestui proiect”, a explicat Travis Casagrande, ”este de a demonstra capacităţile” centrului de cercetare şi de a ”stimula curiozitatea ştiinţifică a marelui public”, potrivit agerpres.ro