Editura Evenimentul si Capital

EVZ SCRIS DE CITITORI. Cea mai frumoasă meserie din lume (pentru concurs)

Autor: | | 1 Comentarii | 332 Vizualizari

Aveam doar 14 ani și îmi doream cu disperare să devin ziarist. Părinții mei au încercat să îmi explice, prin cuvinte puține și permise de cenzura timpului istoric respectiv, că nu am nicio șansă.

Autor :Diana Barbu ( profesoară) (foto dreapta jos)

Că îmi este interzis. Că nu există facultăți pentru o astfel de profesie. Mă aflam la vârsta lui „Este interzis să interzici”. Îmi respectam părinții și nu aveam argumente cu care să îi contrazic.

„Compromisurile” și hăituiala

Un ghem de nelămuriri și o disperare ca în vremea copilăriei, când un coleg experimentat îmi declarase că Moș Crăciun nu există. Mirajul cuvântului scris și tipărit mă captivase cu totul. Îmi repetam: „Când voi fi mare... când voi fi mare, poate voi reuși, voi deveni ziarist. Dar trebuie să ai ceva de spus oamenilor. Altfel, cine să te citească?”. Printre compromisuri mărunte și hăituiala zilnică, dincolo de slalomul cotidian cu care trebuia să păcălesc informatorii, provocatorii și călăii de serviciu, se strecura și câte o clipă de iluminare, cand reușeam să public o poezie.

Mă așezam în amfiteatrul în care aveam cursuri și mirosul proaspăt al hârtiei și al cernelei tipografice mi se părea parfumul unei livezi de portocali sau al unor crengi de liliac de pădure...Anii au trecut, nu am devenit ziarist, am devenit profesor și una din satisfacțiile mele lăuntrice a fost aceea că foști elevi ai mei au ales profesia de ziarist și chiar reporter de front, în Bosnia Hertzegovina. Continui să cred că a fi ziarist este cea mai frumoasă, mai riscantă și mai interesantă meserie din lume. Așa cum spunea un poet roman: „Cărțile sunt scrise/Așteaptă doar să fie semnate cu sânge!”.

Ce înseamnă a fi ziarist

A fi ziarist: a fi zilnic real, adevărat, simplu, uman, responsabil, curajos, tânăr și teribil de viu. Pentru ce ai alege această încercare? Pentru că există, așa cum au răspuns primii cuceritori ai Himalayei. Mai degrabă ești ales de o vocație sublimă și neiertătoare.

Așezată la o masă din cofetăria de provincie, răsfoiesc teancul de ziare al zilei. Bătrâna cerșetoare intră și arată acuzator spre ele: „gunoi!” Îi răspund: „Nu cred mamaie! Eu pentru ele mi-aș da și viața!”

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Evenimentul zilei scris de cititori

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI