Evenimentul Zilei > Social > Cea mai de prestigiu universitate românească. Topul internațional o confirmă
Cea mai de prestigiu universitate românească. Topul internațional o confirmă

Cea mai de prestigiu universitate românească. Topul internațional o confirmă

Topul universităţilor din România este condus de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), inclusă în cel mai recent clasament internaţional - URAP (University Ranking by Academic Performance).

Ultimul clasament internaţional al universităților a fost dat publicităţii în cursul lunii decembrie și include UBB pe locul 902, în lume.

„În lume există mai multe clasamente internaţionale globale ale universităţilor, iar cele acreditate de organismul internaţional IREG (11 în 2020) sunt sumarizate anual în ţară în Metarankingul Universitar. UBB ocupă în aceste clasamente primele poziţii în ţară, în cele mai multe prima poziţie, şi astfel prima poziţie în Metarankingul Universitar-2020.

Şi în clasamentul URAP, focalizat pe activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare (CDI) în context internaţional, UBB a rămas în acest an pe prima poziţie în ţară, ceea ce mă bucură. Dar, dacă nu se vor găsi mecanisme pentru susţinerea activităţii de CDI în universităţi, nu doar poziţia universităţilor româneşti în rankinguri va fi slăbită (şi asta nu este miza principală), ci va fi afectată capacitatea ţării de a genera cunoaştere care să susţină inovaţii în societate şi în beneficiul oamenilor”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, citat într-un comunicat transmis marţi Agerpres.

URAP este unul dintre cele mai importante clasamente internaţionale care ierarhizează universităţile din punctul de vedere al performanţei academice, luând în considerare indicatori care să reflecte atât calitatea, cât şi numărul publicaţiilor ştiinţifice, impactul publicaţiilor, citările, dar şi colaborările internaţionale.

URAP realizează anual, începând din anul 2010, clasamentul global al instituţiilor de învăţământ superior (World Ranking of Higher Education Institutions), clasamentul pe domenii fiind realizat începând din anul 2011, arată sursa citată.

Topul românesc confirmă clasamentul internațional

Asociația Ad Astra a cercetătorilor români din țară și străinătate a alcătuit în 2020 clasamentul celor mai bune universități din România.

Astfel, cele mai bune universități din România anului 2020 sunt Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea Politehnica din București. Clasamentul Universităților din România 2020 publicat în această dimineață de Asociația Ad Astra a cercetătorilor români din țară și străinătate vine cu un top 3 neschimbat în ultimii 5 ani. Universitatea de Vest din Timișoara își menține poziția a 4-a, însă este devansată la scor de Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași, care anul trecut era pe poziția 6.