Evenimentul Zilei > Social > Cea mai bună zi de mers la mare. De ce evită turiștii weekend-ul
Cea mai bună zi de mers la mare. De ce evită turiștii weekend-ul

Cea mai bună zi de mers la mare. De ce evită turiștii weekend-ul

Vacanțele au început, iar turiștii evită cu orice preț să meargă pe litoral în zilele de weekend. Aceștia preferă să se bucure de Marea Neagră lunea pentru a evita aglomerația din stațiuni.

Ziua de luni este pe primul loc în clasamentul zilelor alese de cei mai mulţi turişti pentru a merge pe litoral. Înainte de pandemie, românii preferau să meargă la Marea Neagră în weekend, iar hotelurile erau ocupate cu luni înainte. Cu toate astea, anul acesta ei au ales să se bucure de vacanță în timpul săptămânii.

„Observăm că din 2020 încoace ziua de luni e pe primul loc în clasamentul zilelor alese de cei mai mulţi turişti pentru a veni la mare. De-a lungul anilor, în mentalul colectiv s-a format ideea că în weekend e foarte aglomerat pe litoral, traficul spre staţiuni – îngreunat, iar accesul în destinaţie, dificil. Situaţie confirmată de cifre. Ei bine, în perioada pandemiei, când oamenii au căutat să evite tocmai această aglomeraţie, atât pe şosele, cât şi în spaţiile de cazare, zilele de luni au început să fie preferate pentru debutul vacanţei. Efectul se vede şi în acest sezon: ceea ce se întâmpla vinerea înainte de anul 2020 se întâmplă acum lunea, situaţie ce a condus la un paradox: în prezent, weekend-urile sunt mai lejere pe litoral în ceea ce priveşte numărul de turişti decât începutul săptămânii”, a explicat Ionuţ Nedea, CEO Litoralulromanesc.ro.

Românii împovărați cu o nouă taxă! Cât la sută din prețul unei nopți de cazare vor plăti turiștii în acest an
Sursa: arhiva EVZ

Potrivit unui comunicat al tur-operatorului, turiștii aleg să meargă în timpul săptămânii pentru că este mai ieftin. Cu toate astea, în 90% dintre cazuri, nu există diferenţe de preţ pentru cei care cumpără vacanţe din timp, prin programul de Înscrieri Timpurii, şi de la un turoperator.

Turiștii evită litoralul românesc în weekend

„Dat fiind că pe litoral, durata medie a unui sejur este de 5 nopţi, oamenii preferă acum să vină la mare în zilele de luni şi să plece spre case sâmbăta, aglomeraţia crescând direct proporţional în aceste zile. De aceea, le recomandăm turiştilor să încerce să prindă weekendul în sejur şi să se cazeze de joi sau de vineri. Nu mai sunt zile de evitate, cel puţin nu în această perioadă, întrucât în vârf de sezon ne aşteptăm că toate zilele să fie aglomerate”, a adăugat Ionuţ Nedea.

Un alt aspect important este distanța. Persoanele care stau mai departe de litoralul românesc preferă să se cazeze mai multe nopți. Cu toate acestea, peste o treime din totalul turiştilor care ajung la mare sunt din Bucureşti, conform datelor colectate în sezonul estival 2021.

Aceștia țin cont și de transportul până la destinație.

„Din păcate, sistemul de transport în comun, feroviar sau rutier între oraşe, nu e suficient de bine pus la punct şi nici confortabil. De pildă, pe calea ferată, în prezent, ajungi rapid la mare doar dacă pleci din Bucureşti către Constanţa, acest tronson fiind îmbunătăţit. În rest, sunt mari probleme, mai ales pe distanţe lungi. E firesc ca românii să prefere maşina în aceste condiţii, dar cu efecte negative: aglomeraţie în destinaţie, poluare. E o situaţie care necesită implicarea urgentă a autorităţilor din domeniul transportului şi al turismului”, subliniază reprezentantul Litoralulromanesc.ro.