Evenimentul Zilei > Politica > Ce spectacol a ales Klaus Iohannis la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu
Ce spectacol a ales Klaus Iohannis la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

Ce spectacol a ales Klaus Iohannis la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

Preşedintele Klaus Iohannis a ales să vadă un singur spectacol din cele 427 de evenimente ale Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), şi anume "Ultima bandă a lui Krapp", un spectacol regizat de Peter Stein, în limba germană, cu un singur actor, renumitul Klaus Maria Brandauer, care a fost premiat la Cannes şi nominalizat la Oscar.

Preşedintele este aşteptat la spectacol, cu soţia sa, Carmen. Spectacolul va fi prezentat vineri, de la ora 21,00, la Sala Thalia din Sibiu, unde toate cele 330 de locuri au fost rezervate cu mult timp înainte, acesta fiind considerat unul din spectacolele eveniment al ediţiei din acest an a FITS.

"Ultima bandă a lui Krapp' este o piesă scurtă într-un act, scrisă de Samuel Beckett (1906-1989) în 1958 şi care a avut premiera în acelaşi an la Royal Court Theatre în Londra, fiind regizată de Donald McWhinnie şi cu Patrick Magee în rolul lui Krapp. Acţiunea are loc în ziua în care Krapp îşi serbează vârsta de 69 de ani: stând acasă, la biroul său, bătrânul scoate din sertar o bandă de magnetofon pe care îşi înregistrase gândurile despre viaţă şi propria persoană cu 30 de ani în urmă – făcea acest lucru în fiecare an, din ziua în care împlinise 24 de ani. Prin intermediul acestor înregistrări Krapp 'separă grâul de neghina' experienţelor şi amintirilor sale. Bărbatul de 39 de ani pe care îl auzim în înregistrare este destul de diferit de cel de pe scenă; amândoi împărtăşesc însă dispreţul faţă de sinele mai tânăr, cel de 24 de ani, şi o poftă de banane. Autorul însuşi a precizat, sarcastic, că rezultatul acestui efort teoric a fost un Krapp bătrân şi obosit, a cărui seară nu se încheie prea bine. Beckett este un cronicar neclintit al deznădăjduirii provocate de existenţa limitată, deşi este şi un adept al încurajării, atunci când este pus în faţa unei profunde dureri emoţionale. Din când în când, Krapp râde cu poftă în timp ce ascultă vechea bandă. Vârsta înaintată îi permite să privească unele lucruri cu ironie", se arată într-un comunicat remis Agerpres.