Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Ce şmecherie fac milionarii analfabeţi, toleraţi de stat, ca să nu achite impozite pentru palate
Ce şmecherie fac milionarii analfabeţi, toleraţi de stat, ca să nu achite impozite pentru palate

Ce şmecherie fac milionarii analfabeţi, toleraţi de stat, ca să nu achite impozite pentru palate

În timp ce milioane de români au de achitat împozite pe locuinţe tot mai mari, proprietarii celor mai luxoase şi somptuoase palate din România nu achită un chior statului, folosind o şmecherie pe care autorităţile fiscale o tolerează.

În special în ultimii ani statul român a produs majorări succesive ale valorii impozitelor pe care românii le plătesc pentru clădiri.

Pentru a încasa sume şi mai mari, statul a tot reglat sistemul de impozitare al clădirilor, făcând schimbări majore. De exemplu, una dintre schimbările menite să colecteze şi mai mulţi bani din această sursă este impozitarea în funcţie de destinaţia dată imobilului, nu de tipul proprietarului, persoana fizică sau juridică, cum era înainte.

Noul Cod Fiscal conţine alte prevederi legate de valoarea metrului pătrat de construcţie, menite şi ele să producă încasări şi mai mari din impozitarea clădirilor, alături de o serie de alte prevederi.

Toate schimbările ţintesc contribuabilul care a făcut „greşeala” să fie cinstit şi să respecte prevederile legale privind înregistrarea şi regimul clădirilor.

Trecând peste toate chichiţele fiscale şi juridice prin care statul şi-a propus să crească sumele încasate, ideea principală este că toţi românii care sunt proprietari de imobile şi au avut o atitudine onestă faţă de stat în calitatea lor de proprietari sunt jupuiţi cu sume şi mai mari pentru aceste proprietăţi.

Pentru românii oneşti, statul este ciumă. Problema este că e „mumă” pentru o categorie aparte care se laudă cu lux opulent, dar niciodaă nu este ţinta autorităţilor fiscale.

În timp ce autorităţile fiscale nu mai ştiu cum să ia mai mulţi bani de la proprietarii oneşti de imobile, se prefac că nu-i văd pe cei care folosesc tot felul de trucuri ca să nu plătească deloc taxe şi impozite pe clădiri.

De câţiva ani, de când fac naveta între Timişoara şi Bucureşti, prin Strehaia, am remarcat un fenomen interesant. Este vizibil şi în zonele din Timişoara unde milionarii analfabeţi şi-au ridicat palate, se vede şi la Bucureşti şi aproape în orice oraş al României unde s-au construit aceste temple ale luxului obscen şi opulenţei triviale inexplicabile.
Aproape toate palatele zac de ani de zile fără tencuială, cu câte o anexă nefinalizată, cu ferestre nemontate la mansardă sau alte elemente care la prima vedere sugerează incapacitatea proprietarului de a finaliza construcţia.

În Strehaia mi-a sărit în ochi cel mai mult acest fenomen al palatelor opulente fără tencuială.

Trecând de atât de multe ori pe an prin localitatea aceasta, unde sunt mai multe palate pe kilometru pătrat, „la strada principală”, decât în alte oraşe, am remarcat aici, în special, că proprietarii par blocaţi financiar exact înainte să termine lucrările. Aproape pe toţi pare că i-a lovit „boala” asta.
 
M-am întrebat de fiecare dată, când am trecut prin Strehaia: Cum naiba de au avut bani pentru ditamai templul, dar nu mai au bani de tencuială?

Weekendul acesta am pus întrebarea unuia dintre cei mai buni avocaţi pe care îi cunosc, într-o discuţie amicală. Mi-a zâmbit şi apoi mi-a explicat că, de fapt, suntem în faţa unui truc prin care milionarii analfabeţi se sustrag tuturor prevederilor fiscale care ar trebui să-i pună să plătească impozite de mii şi mii de euro pentru clădirile uriaşe.

„Afară sunt netencuite şi dacă intri, găseşti interioare frumos finisate cu cele mai luxoase materiale. Ei locuiesc de ani de zile acolo, fără nicio problemă, legal clădirea fiind în construcţie. Unii chiar se laudă pe la televizor cu luxul din palate. Cât timp nu e semnat procesul verbal de recepţie, care se face la finalizarea construcţiei, palatul nu există din punct devedere legal. Nu e intabulat in Cartea Funciară, nu e înregistrat ca imobil impozitabil la autoritatea locală. Adică pur şi simplu nu plătesc taxe niciodată pentru el” mi-a explicat amicul avocat.

Mai ciudat este că şmecheria aceasta, folosită de analfabeţii milionari pentru a eluda legea, este tolerată de autorităţile locale şi de cele fiscale care tot reglează legislaţia pentru a stoarce şi mai mulţi bani de la românii oneşti care deja achită impozite babane.

Pentru fraierii cinstiţi se inventează constant noi mecanisme care să le ia şi mai mulţi bani, statul părând obsedat să-i stoarcă tot mai mult.

În acest timp baştanii nu plătesc absolut nimic sub pretextul că au palatele „în construcţie” şi statul hrăpăreţ nu vede absolut nimic anormal în asta. Pur şi simplu nu-i pasă că există acest fenomen.

Oare de ce? Din acelaşi motiv pentru care Fiscul nu e deloc interesat de unde şi cum fac milioanele de euro clanurile de analfabeţi care construiesc aceste palate?