Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce se întâmplă cu pensiile speciale? Partidele se întrec în proiecte
Ce se întâmplă cu pensiile speciale? Partidele se întrec în proiecte

Ce se întâmplă cu pensiile speciale? Partidele se întrec în proiecte

Partidele se întrec în proiecte pentru a rezolva problema pensiilor uriașe din sistemul public și a culege laurii în fața opiniei publice.

Surse politice susțin că de săptămâna viitoare se va lucra intens pentru a veni cu o variantă care să treacă testul de constituționalitate. Nu mai puțin de cinci proiecte sunt depuse în Parlament în acest scop, fiecare cu specificul lui.

Liberalii au făcut pe repede înainte o serie de modificări la o ordonanță a guvernului prin care vor să impoziteze pensiile speciale cu până la 95%, însă îi exceptează de la această măsură pe militari și polițiști, adică pe majoritatea beneficiarilor acestor pensii.

„Pensiile militarilor și ale polițiștilor nu se apropie, sub aspectul cuantumului, de pensiile magistraților. Am ajuns în situația în care un judecător se va pensiona cu o pensie cu 20-30% mai mare decât salariul aflat în plată. Acolo a fost o problemă de populism, de necunoaștere, o problemă de neanaliză. Pensiile trebuie stabilite în raport de contributivitate, toți beneficiarii de pensii speciale ar trebui să fie subsumați acestui principiu”, a declarat pentru Digi24 senatorul liberal Daniel Fenechiu.

Social-democrații au și ei două proiecte, depuse anul trecut. Acum însă pregătesc un set de prevederi care să fie în acord cu decizia Curții Constituționale și care să nu creeze inechități în sistem.

Detalii Aici