Evenimentul Zilei > Social > Ce se află în spatele sunetului misterios care se aude în întreaga lume. VIDEO
Ce se află în spatele sunetului misterios care se aude în întreaga lume. VIDEO

Ce se află în spatele sunetului misterios care se aude în întreaga lume. VIDEO

Sunetele enigmatice în plină ascensiune numite „Seneca Guns” au început să se audă în întreaga lume. Din nefericire cercetătorii nu au ajuns încă la o explicație cu privire la aceste zgomote.

De sute de ani au fost raportate zgomote puternice neidentificate în SUA. Uneori au fost auzite în timpul cutremurelor din New Madrid din 1811-1812 până în ianuarie 2020. Sunt adesea descrise ca un sunete „grăbite” sau „rostogolite” și ocazional sunt asociate cu temperaturile foarte scăzute mai degrabă decât cu seismele.

Anul acesta au fost înregistrare sunete similare în diverse părți ale lumii

Anul acesta au fost raportate un număr neobișnuit de astfel de zgomote în întreaga lume, inclusiv un zgomot de respirație de tip Darth Vader în Bratislava (Slovacia) și un zgomot de explozie auzit de locuitorii din Texas.

Majoritatea sunetelor raportate anul acesta ar putea fi explicate prin liniștea din timpul măsurilor de carantină, instituite în pandemia de COVID-19, care le-a permis oamenilor să audă sunetele de fundal ale fenomenelor meteorologice, precum vântul și tunetul, nemaifiind acoperite de zgomotul obișnuit generat de traficul intens.

Sunetele puternice nu au fost doar în SUA

În întreaga lume sunt cunoscute sub diverse denumiri, „arme Bansal” în Delta Gangelui și Golful Bengal, „yan” în Shikoku (Japonia) și „mistpouffers” în Belgia.

Sunetele enigmatice în plină ascensiune numite „Seneca Guns” au reverberat în anumite zone de pe coasta Carolinei de Nord de ani de zile. Sunetele sunt suficient de puternice încât să vibreze geamurile şi clădirile, aşa cum s-a întâmplat după cutremurul din Charleston din august 1886, când zgomotele au fost auzite timp de câteva săptămâni după eveniment.

Numele „Seneca Guns” nu provine din Carolina de Nord, ci de la Lacul Seneca din nordul statului New York, unde a avut loc un fenomen similar. Sunetele înfricoșătoare ale lacului au fost descrise în 1850 de scriitorul James Fenimore Cooper.

„Este un sunet care seamănă cu explozia unei piese grele de artilerie, care nu poate fi explicat de niciuna dintre legile cunoscute ale naturii”, a scris Cooper. Lacul pare să vorbească cu dealurile din jur, care trimit înapoi ecourile vocii sale într-o replică exactă. Niciodată nu a fost abordată nicio teorie satisfăcătoare pentru a explica aceste zgomote, a sublinait expertul.